Autor Sanitat
24 Març 2019 a 12:00

Projecte de recerca internacional per millorar la detecció precoç del càncer colorectal

Participen centres de Japó, Estats Units i l’Estat espanyol

càncer colorectal Servei Digestologia Althaia// Foto: Althaia

càncer colorectal Servei Digestologia Althaia// Foto: Althaia

El servei de Digestologia de la Fundació Althaia coordina un projecte de recerca d’àmbit internacional que té per objectiu identificar de forma precoç el càncer colorectal i, d’aquesta manera, establir el tractament més adient en un estadi inicial de la malaltia. És un estudi pioner en el qual participen experts de diferents centres de Japó, Estats Units, l’Estat espanyol i Catalunya. El projecte, que s’ha iniciat aquest mes de gener i que tindrà una durada de dos anys, ha rebut una subvenció de 141.570 euros del Fons d’Investigació Sanitària (FIS) de l’Instituto de Salud Carlos III.

En l’estudi s’avaluarà una nova tecnologia d’última generació per fer colonoscòpies que proporciona imatges que permeten predir amb precisió quins pòlips del còlon estan degenerats. Aquest coneixement tindrà una doble implicació clínica. Per una banda, es podran estalviar cirurgies als pacients amb pòlips benignes, que pel fet de no estar danyats s’han d’extreure per via endoscòpica. Per altra banda, els pacients que tinguin un pòlip degenerat seran remesos a cirurgia directament en comptes d’intentar una extracció per via endoscòpica, que és més complexa i amb un risc elevat de complicacions, i que a més resulta ser un tractament insuficient un cop es coneix el resultat de l’anàlisi histològica.

El projecte, doncs, té per objectiu determinar quina és la millor forma d’extraure els pòlips colorectals sospitosos d’estar degenerats en una fase inicial i, així, evitar proves i intervencions innecessàries, fet que suposa un abordatge menys invasiu per als pacients.

Aquesta nova tecnologia s’utilitzarà en tots aquells pacients de la Fundació Althaia als quals es detecti pòlips superiors als 10 mil·límetres a través d’una colonoscòpia.

La investigació també està finançada per la Sociedad Española de Endoscòpia Digestiva, l’Asociación Española de Gastroenterología i les companyies Fujifilm i Olympus, que col·laboren dotant la Unitat d’Endoscòpies d’Althaia d’aquest equipament d’última generació que permet una gran magnificació òptica.

Vuit experts endoscopistes formats a Japó

La tecnologia utilitzada i l’expertesa dels professionals són clau per a l’èxit de la investigació. L’estudi, que porta per títol “Validez diagnóstica del patrón invasivo con NBI dual focus ± cromoendoscopia con luz blanca para predecir invasión profunda en pólipos de colon”, compta amb la participació de vuit experts en la realització d’endoscòpies que s’han format específicament al Japó i que treballen en diferents centres de Japó, Estats Units, l’Estat espanyol i Catalunya, entre els quals el Dr. Taku Sakamoto (National Cancer Center, Tokyo, Japó), la Dra. Tonya Kaltenbach (San Francisco VA Medical Center, EEUU) i la Dra. Sarah McGill (University of North Carolina School of Medicine, EEUU). La institució catalana que lidera el projecte és la Fundació Althaia a través del Dr. Ignasi Puig, expert en diagnòstic endoscòpic.

Aquest projecte arriba després que el servei de Digestologia hagi liderat un estudi nacional sobre el tema, que s’ha publicat a la prestigiosa revista especialitzada Gastroenterology, en el qual han participat 17 hospitals espanyols.

Aquest treball demostra que la pràctica clínica habitual permet saber com s’han de tractar els pòlips en el 87% dels casos. Amb el projecte que es posa ara en marxa es vol arribar a identificar amb precisió el 13% restant dels casos en què la tecnologia convencional dona un resultat incert.

Aposta per la recerca i la innovació

La recerca i la innovació en el camp biomèdic permeten avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloraran la pràctica assistencial i, en conseqüència, tindran una repercussió directa als pacients i a la població en general. L’execució d’aquest projecte permetrà reforçar les col·laboracions entre les institucions dels tres països i, especialment, reforçar la internacionalitat de la recerca a Althaia. És per aquest motiu que, seguint el Pla Estratègic, la Fundació Althaia fa una clara aposta per potenciar aquests àmbits. L’obtenció d’aquesta beca FIS, així com el recent reconeixement de tres grups de recerca per part de la Generalitat, són resultat del treball que s’està portant a terme.

Switch to mobile version