Autor Societat
16 Juny 2018 a 15:00

Promovent actituds positives, minimitzem els riscos de maltractaments a les persones grans

Detectats 323 casos durant el 2017

Teleassistència Foto: Josep Cano / Diputació de Barcelona

Teleassistència Foto: Josep Cano / Diputació de Barcelona

La Diputació ha detectat aquests casos a través del Grup de treball contra els maltractaments a les persones grans, on participen 171 ajuntaments i 5 consells comarcals

El Servei Local de Teleassistència també ha identificat 449 casos de sospita de maltractaments des de 2016

Aquests resultats s’ha donat a conèixer aquest passat divendres en el marc de la jornada “Promovent actituds positives, minimitzem els riscos de maltractaments a les persones grans”, organitzada per la Diputació de Barcelona al recinte Mundet i coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans, ahir 15 de juny.

A través de la Guia d’actuació territorial contra els maltractaments, i del Grup de treball contra els maltractaments a les persones grans – on participen 171 ajuntaments i 5 consells comarcals de la demarcació de Barcelona, amb el suport de l’Associació per a la Investigació de l’Ancià (EIMA)-; l’any 2017 s’han detectat 323 casos de maltractaments a persones grans en 24 municipis i dos consells comarcals.

D’aquest casos es desprèn que un 80% de persones grans que pateixen maltractament són dones. Un 31% tenen més de 80 anys i un 15% són persones que viuen soles. Un 36% dels casos té deteriorament cognitiu i un 67% necessita ajuda per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.

En un 56% dels casos detectats hi ha maltractament psicològic; en un 41% econòmic; en un 35% negligència (més present entre els majors de 90 anys) i en un 19% maltractament físic.

La persona maltractadora es troba sobretot en l’àmbit familiar: el fill en un 36% dels casos i la filla en un 12%. La parella (home) ho és en el 17% dels casos.

En paral·lel a aquestes dades, també s’han detectat 449 casos de sospita de maltractaments a la demarcació de Barcelona des de 2016 a través del protocol de detecció i actuació davant la sospita de maltractaments del Servei Local de Teleassistència, dels quals un 90% són dones.

La jornada va aplegar experts i professionals dels serveis socials bàsics municipals que participen del Grup de treball contra maltractaments a les persones grans de la Diputació de Barcelonaamb l’objectiu de posar en comú l’orientació, la gestió i l’abordatge conjunt de situacions de maltractaments amb la màxima solvència.

La Diputació de Barcelona ofereix un programa de suport als ajuntaments que contempla des de la prevenció de maltractaments a les persones grans, amb xerrades per a la Defensa dels Drets de les Persones Grans als casals municipals; la formació i capacitació de professionals; fins al suport als municipis en la detecció i la intervenció davant sospites o casos de maltractament.

Switch to mobile version