Autor Societat
25 Desembre 2017 a 15:00

Activitats per gaudir del patrimoni cultural aquest Nadal

Destaquen les propostes adreçades al públic familiar i infantil

claustre monestir nadal

Els equipaments patrimonials de Catalunya han organitzat un ampli ventall d’activitats per a gaudir del patrimoni i de la cultura durant les festes de Nadal. Entre les propostes, destaquen les exposicions, les visites guiades o les mostres de pessebres. Els grans protagonistes, però, seran els més petits: per a ells, s’ha organitzat tallers de contes, titelles, fanalets, manualitats, teatre, etc.
L’oferta cultural es pot consultar a l’agenda en línia del web patrimoni.gencat.cat/nadal2017, impulsada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. L’usuari podrà triar entre una oferta de més de 80 activitats organitzades per museus, monuments, arxius i biblioteques que s’han sumat a la iniciativa.
Activitats als equipaments de la Generalitat
La seu a Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya ha organitzat, del 27 al 29 de desembre i el 3 de gener, diversos tallers per descobrir com vivien els nostres avantpassats. Els infants aprendran quina és la feina d’un arqueòleg, de quina manera es caçava o com es feien joies a la prehistòria o a quins jocs jugaven els romans.
A la seu d’Empúries, del 27 al 29 de desembre i el 2 i 3 de gener, els nens i nenes descobriran espais de la ciutat grega i romana i faran manualitats que podran emportar-se a casa.
El Monestir de Sant Pere de Galligants, seu a Girona del Museu d’Arqueologia, ha organitzat un taller els dies 27 de desembre i 3 de gener en el qual s’explicaran contes musicats de Nadal i es faran fanalets per anar a rebre els Reis Mags.
A Ullastret, el dissabte 30 de desembre els nens i nenes podran aprendre contes ibers per conèixer tots els secrets d’Indika, la capital dels indiketes, descobrir els seus personatges i reviure fantàstiques històries.
El Museu d’Art de Girona ha organitzat dues activitats. El 29 de desembre, els infants podran preparar el seu propi cotilló de cap d’any i, el 2 de gener, descobrir la iconografia dels Reis d’Orient a les peces del museu i fer la corona pel tortell de Reis.
El Museu d’Història de Catalunya proposa un total de sis activitats familiars durant les vacances escolars per conèixer com es vivien les festes d’hivern en altres temps. Hi haurà tallers de contes, titelles, teatre, jocs i decoració nadalenca.
El mNACTEC organitza, del 27 al 29 de desembre i del 2 al 5 de gener, els seus ja habituals tallers d’hivern per aprofitar les vacances descobrint el món de la ciència i de la tècnica. El museu organitza també una de les cites més importants del Nadal: la recepció del patge Xiu-Xiu. El 29 de desembre, d’11 a 13 h, recollirà les cartes als Reis Mags.
Els dies 27, 28 i 29 de desembre el  Museu Nacional Arqueològic de Tarragona convida als més petits a portar l’esmorzar i molta imaginació per viure divertides experiències: construir una ciutat romana, convertir-se en romans o viure les històries dels déus.
I, com cada any, el Servei de Biblioteques de la Generalitat ha editat una Carta als Reis Mags d’Orient amb un espai on els nens poden llistar els llibres que desitgen. Se n’editen prop de 60.000 exemplars per a totes les biblioteques públiques de Catalunya. També es pot descarregar en línia.
Campanya ‘Nadal als Museus de Girona’
 
La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, impulsada pel Departament de Cultura, ha llançat la tercera edició de la campanya ‘Nadal al Museu’ per promoure les visites familiars durant les festes nadalenques. Fins al 7 de gener, 26 museus ofereixen una àmplia oferta d’activitats familiars i infantils com tallers, casals de Nadal, pessebres, audicions de música, jocs i diverses activitats per descobrir tot el patrimoni museogràfic.
Entre la varietat de propostes, destaca un repte per als més petits: convertits en superherois i superheroïnes, hauran de cercar les quatre estrelles del Nadal que s’han perdut a les instal·lacions dels diferents museus. Hi ha diversos premis en joc per a tota la família.
Switch to mobile version