Autor Ensenyament
22 Novembre 2017 a 10:00

Ensenyament impulsa un projecte Erasmus +

Per millorar l’equitat dels centres educatius

Erasmus+sport

Erasmus+sport

El Departament d’Ensenyament, a través de la Inspecció d’Educació, ha impulsat un projecte Erasmus + transnacional  que té com a objectiu capacitar les escoles per poder avaluar l’equitat, entesa com a millora de l’abandonament i absentisme escolar, de la convivència i de la inclusió, per tal d’afavorir la igualtat d’oportunitats de l’alumnat. Per aconseguir-ho, les vuit institucions que hi participaran tenen com a propòsit crear un marc per avaluar l’equitat en educació i un curs de formació sobre aquest tema per a directius escolars. El projecte, d’una durada de dos anys, preveu quatre reunions per desenvolupar-lo, jornades de formació en els diferents països per conscienciar als agents educatius de la importància de l’avaluació i un curs de formació a Barcelona per al personal de les institucions participants.

Les vuit institucions participants, a més de la Inspecció d’Educació de Catalunya, són les següents: Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, Institut El Calamot (Gavà), The Wales Centre for Equity in Education de la University of Wales Trinity Saint David (Carmarthen. Gal·les), Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu (Sibiu. Romania), Universitatea Lucian Blada Din Sibiu (Sibiu. Romania), Scholengroep Brussel (Brussel·les. Bèlgica), Istituto Comprensivo Casati (Muggiò. Llombardia. Itàlia) i Ufficio Scolastico Regionale per la Lombardia AT Monza e Brianza (Monza. Llombardia. Itàlia).
A banda de la creació del marc per avaluar l’equitat, el projecte també té com a propòsit desenvolupar pràctiques escolars que fomentin l’equitat en educació,  capacitar els directius escolars per liderar canvis que augmentin l’equitat en els centres educatius, i promoure la conscienciació i col·laboració en la comunitat educativa per fomentar l’equitat. La iniciativa, que es desenvoluparà durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019, disposa d’un pressupost de 166.258€.
El projecte comptarà amb un Comitè de direcció format per un representant de cada institució, que liderarà el projecte, establirà els criteris generals, els fluxos i equips de treball, l’agenda del projecte, resoldrà possibles problemes i prendrà les decisions finals.
Actuacions previstes
El projecte està constituït per un seguit d’activitats generals, productes intel·lectuals, activitats de disseminació, reunions transnacionals, activitats de formació i esdeveniments multiplicadors que busquen augmentar les pràctiques educatives en equitat. D’entre les generals, destaquen activitats amb alumnes, com l’enregistrament de pràctiques d’equitat en els centres o activitats de conscienciació;
l’Erasmus+ Corner, que és un tauler de cada institució amb informació del projecte; reunions institucionals, en què cada institució organitzarà reunions periòdiques de treball i de difusió del projecte; i l’ús d’eines digitals, com google Drive, Skype, Twitter i Moodle.
En productes intel·lectuals, està prevista la creació dels següents: el marc per avaluar l’equitat en educació, la guia metodològica per a l’avaluació de l’equitat en els centres educatius, eines digitals per a l’avaluació de l’equitat, curs de formació per a directius escolars i portal web d’equitat en educació. I, en activitats de disseminació, un butlletí informatiu trimestral, la web del projecte, la participació en reunions i jornades locals per difondre el projecte, merxandatge i dossier de premsa.
Per tal d’implementar el projecte, els membres de les institucions participants  duran a terme quatre reunions transnacionals. La primera, des d’avui i fins divendres a Itàlia, serà de diagnosi i s’hi realitzarà l’assignació de tasques i responsabilitats. El maig de 2018 es farà la primera reunió de desenvolupament a Gal·les, on es crearà el curs de formació per a directius escolars i es desenvoluparà el marc per a l’avaluació de l’equitat. La tercera, el novembre de 2018 a Romania, tractarà sobre el desenvolupament d’eines digitals i guia metodològica per a l’avaluació de l’equitat; també es farà una selecció i implementació de bones pràctiques als centres educatius. La darrera, a l’abril de 2019 a Brussel·les, s’aplicaran les eines digitals creades per avaluar l’equitat, es farà una avaluació final del projecte i es prepararan els esdeveniments multiplicadors a cada país.
Curs de formació a Barcelona
Al febrer de 2018 s’organitzarà un curs de formació a Barcelona per al personal de les institucions del projecte, amb l’objectiu que els membres del projecte aprofundeixin en els coneixements sobre la temàtica.  El curs tindrà una durada de 5 dies, i preveu l’assistència de 30 participants, 3 participants de cada institució i 6 participants de Brussel·les.
Pel que fa als esdeveniments multiplicadors, entre els mesos de maig i juny de 2019 se n’organitzarà un a cada país membre,  adreçat als directius escolars i altres agents educatius de l’àrea d’influència de cada institució. El nombre d’assistents a cada acte serà al voltant de 200. L’esdeveniment tindrà format de jornada de formació amb l’objectiu que els directors prenguin consciència de la importància de l’avaluació de l’equitat en els centres educatius com a millora de la qualitat.
 
Observatori de l’Equitat
Amb aquesta actuació, el Departament d’Ensenyament referma la seva aposta per fomentar l’equitat en els centres educatius. En aquest sentit, el Govern va aprovar el passat mes de juliol la creació de l’Observatori de l’Equitat en el Sistema Educatiu no Universitari, per proporcionar al Departament d’Ensenyament un instrument de consulta i d’assessorament en l’àmbit de les polítiques educatives des de la perspectiva de l’equitat i la igualtat d’oportunitats. L’objectiu és aconseguir el màxim nivell d’excel·lència del conjunt del sistema i de cadascun dels seus alumnes.
Switch to mobile version