Autor Societat
23 Octubre 2017 a 15:00

L’ISPC entrega els diplomes a 269 voluntaris i tècnics de Protecció Civil

Als alumnes de la 7a i 8a promoció

Forestals ISPC

La seu l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) a Mollet del Vallès ha acollit l’acte d’entrega dels diplomes acreditatius als alumnes de la 7a i 8a promoció dels cursos bàsics de voluntaris de protecció civil 2016-2017 i de la 2a edició del curs per a tècnics municipals responsables de Voluntaris de Protecció Civil.
L’acte l’ha presidit la directora de l’ISPC, Annabel Marcos. També ha assistit el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort. A més, hi han assistit el cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, el subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil i la subdirectora general de Programes en Protecció Civil. L’esportista Jordi Villacampa, que recentment ha participat en operacions de salvament amb l’ONG Proactiva OpenArms, ha ofert una xerrada sobre la importància dels valors del voluntariat.
Un total de 269 alumnes de 98 municipis han superat la formació. D’aquests, 255 han superat el curs bàsic de voluntaris de protecció civil i 14 el curs per a tècnics municipals responsables de Voluntaris de Protecció Civil. Per demarcacions, 101 alumnes corresponen a 40 municipis de Barcelona, 34 a 10 municipis de la Catalunya Central, 67 alumnes de 24 municipis de Girona, 17 alumnes de 7 municipis de Lleida, 38 alumnes de 12 municipis de Tarragona, i 12 de 5 municipis de Terres de l’Ebre.
Amb les 8 edicions ja són 857 els voluntaris de protecció civil que han superat la formació bàsica i han obtingut el diploma que ho acredita. La primera edició del curs es va impartir l’any 2014. Quant als tècnics, 30 alumnes han superat la formació entre les dues edicions.
El municipi amb més alumnes que han superat la formació és el de Pineda de Mar amb un total de 10, seguit dels municipis de Girona, Sant Boi de Llobregat i Pont de Molins amb 9 alumnes per cada un d’ells.
La resta d’alumnes pertanyen a les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil dels municipis de:
 • Demarcació de Barcelona: Argentona, Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Bigues i Riells, Cabrera de Mar, Caldes de Montbui, Canet de Mar, Castelldefels, Consell Comarcal Maresme, el Masnou, la Garriga, la Llagosta, l’Ametlla del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montmeló, Montornès del Vallès, Palafolls, Pallejà, Parets del Vallès, Rubí, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels horts, Santa Perpètua de Mogoda, Vacarisses, Vallirana, Vallirana, Viladecans i Vilafranca del Penedès.
 • Demarcació de la Catalunya Central: Cercs, Consell comarcal del Berguedà, Masquefa, Navarcles, Òdena, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Taradell, Vic i Vilanova del Camí.
 • Demarcació de Girona: Arbúcies, Banyoles, Begur, Besalú, Bescanó, Breda, Cadaqués, Campdevànol, Castell-Platja d’Aro, Figueres, la Bisbal de l’Empordà, la Jonquera, l’Escala, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Salt, Sant Climent Sescebes, Sant Feliu de Guíxols, Sant Gregori, Santa Coloma de Farners i Sils.
 • Demarcació de Lleida: Àger, Balaguer, la Pobla de Segur, Lleida, Mollerussa, Montgai i Tremp.
 • Demarcació de Tarragona: Altafulla, Calafell, Creixell, el Vendrell, la Canonja, la Pobla de Mafumet, Reus, Roda de Berà, Tarragona, Torredembarra, Valls i Vila-seca.
 • Demarcació de les Terres de l’Ebre: Alcanar, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, Tortosa i Ulldecona.
El temari del curs, de 70 hores (50 virtuals i 20 presencials), inclou formació sobre la Protecció Civil a Catalunya, la protecció civil municipal i el voluntariat, principals actuacions i valors dels voluntaris incloent el suport als cossos d’emergències i l’atenció al ciutadà.
L’objectiu és formar el voluntari perquè pugui desenvolupar tant les tasques operatives que li són pròpies com les de sensibilització a la població en els diferents riscos a Catalunya. Pel que fa a les actuacions operatives, se’ls habilita per:
 • Tasques logístiques prioritàries com ara la gestió de centres d’acollida i atenció a la població afectada.
 • Informació a la població en situació de risc.
 • Vigilància de zones de risc, trasllat i acompanyament de la població fora de les zones de risc.
 • Gestió del voluntariat ocasional.
 • Col·laboració en els dispositius de recerca de persones perdudes o desaparegudes.
 • Tasques de rehabilitació.
També es formen en accions preventives en dispositius de risc i en tasques de suport a la resta de cossos d’emergència, sobretot a través del coneixement de les competències de Protecció Civil de la Generalitat i dels diferents cossos especialitzats com Bombers, Mossos d’Esquadra i policies locals, SEM, Agents Rurals i en el coneixement de les altres organitzacions voluntàries que participen en les emergències (Creu Roja i ADF entre altres).
El voluntariat de Protecció Civil, una realitat en creixement
Actualment a Catalunya hi ha 126 associacions i 1.502 voluntaris al Registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior, i 10 associacions més fent els tràmits de registre.  L’any 2013 hi havia 60 associacions de voluntaris de Protecció Civil de la Generalitat  amb poc més de 600 voluntaris.
Les últimes AVPC inscrites aquest any 2017 són: Besalú, Sant Vicenç dels Horts, Castellví de Rosanes, Roda de Berà, Montcada i Reixach, Ulldecona, Torrelles de Llobregat i Sant Fruitós de Bages.
Per demarcacions, Barcelona és la demarcació que té registrades més Associacions de Voluntaris de Protecció Civil: (42 AVPC); seguida de Girona (38 AVPC); Catalunya Central (16); Tarragona (14); Terres de l’Ebre (9); Lleida (5) i Alt Pirineu (2).
En aquests moments hi 18 associacions en tràmit de registre. Les associacions en tràmit de registre, per demarcacions, són 10 a Barcelona: Alella, Canovelles, Cunit, l’Ametlla del Vallès, Ripollet, Santa Maria Sarroca, Santa Coloma de Gramenet, Santa Maria de Palautordera, Sentmenat i Vallirana; 3 a Girona: Castelló d’Empúries, Pont de Molins i Verges; 1 a Tarragona: Sarral; 2 a Terres de l’Ebre: La Sènia i Tortosa;  1 a l’Alt Pirineu i Aran: Castell de Mur; i 1 a la Catalunya Central: Sallent.
Fer se voluntari
A Catalunya, la realització del curs bàsic de protecció civil és el primer pas per fer-se voluntari de protecció civil. També és necessari que l’associació a la que es vol incorporar realitzi el procés d’inscripció al registre del Departament d’Interior. L’alcalde del seu municipi l’haurà de nomenar voluntari de protecció civil del municipi per passar a tenir la condició de voluntari de protecció civil i dur a terme les tasques que li són inherents.
A principis de 2014, la DGPC va actualitzar els continguts del curs bàsic de voluntari de protecció civil orientant-los a una formació principalment a distància, amb gairebé el 75% dels continguts on line, en combinació amb la formació pràctica.
La celebració del curs través de la plataforma web de l’Institut l’ha fet més enriquidor ja que s’utilitza molt material audiovisual elaborat per l’ISPC a través de la participació dels tècnics de protecció civil i de la resta de professionals de l’àmbit de la seguretat i les emergències.
Switch to mobile version