Autor Societat
24 Agost 2017 a 15:00

CaixaBank promociona la instal·lació d’una planta de biomassa a Xile

Per compensar les emissions de CO₂

caixabank planta biomasa xile

CaixaBank ha contribuït a posar en marxa una planta de cogeneració de biomassa a Vinyales (Xile), per tal de compensar les emissions de CO₂ derivades de la seva activitat durant l’any passat. El càlcul de la petjada de carboni i el suport a projectes que contribueixin a neutralitzar-la és una de les accions que materialitza el compromís de CaixaBank amb la conservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

L’entitat financera realitza cada any un inventari de les emissions de gasos d’efecte hivernacle generats com a conseqüència de la seva activitat corporativa per a calcular la petjada de carboni i establir accions dirigides a reduir-la progressivament. A més, l’entitat ha impulsat una iniciativa ambiental per a convertir-se en el primer banc d’Espanya i un dels primers d’Europa que compensa el 100% de les emissions calculades de CO₂ derivades del conjunt de la seva activitat. L’objectiu és convertir-se abans de finals de 2018 en l’entitat “Carbon neutral” en referència a l’abast calculat de la seva petjada de carboni.

El projecte escollit per CaixaBank per compensar les 22.949 tones de CO₂ emeses a l’atmosfera contribuirà al creixement sostenible de Xile i subministrarà electricitat verda a partir de biomassa. L’activitat del projecte a Vinyals generarà una nova injecció d’energia neta a la xarxa elèctrica local i permetrà una reducció de gasos d’efecte hivernacle (GEI).

El projecte ha generat 300 llocs de treball durant la construcció de la planta i actualment dóna feina a 34 persones de manera estable. A més, la comunitat local gaudeix d’un sistema que té com a objectiu fomentar la relació amb l’entorn, construir i mantenir relacions permanents de confiança i de benefici mutu amb la comunitat. D’aquesta manera, es fomenta la creació de valor econòmic, social i ambiental.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha afirmat que “CaixaBank basa la gestió del seu negoci, projectes, productes i serveis en el respecte i la protecció de l’entorn, el que implica un compromís ferm amb la conservació del medi ambient, la millora de l’eficàcia energètica i el foment d’un model de desenvolupament sostenible. En aquest sentit, Gortázar ha afegit que a “CaixaBank som conscients de l’impacte que genera la nostra activitat en la societat i l’entorn i per aquesta raó, incorporem a la nostra gestió els criteris ESG (Environmental, Social & Governance), que constitueixen la base del consens internacional de què és una empresa responsable. En definitiva, treballem per a crear valor compartir per als nostres grups d’interès d’acord amb els valors de l’entitat –qualitat, confiança i compromís social-, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament d’una societat més justa i amb major igualtat d’oportunitats”.

Reforestació del terreny improductiu a Burgos

Tanmateix, CaixaBank ha compensat unes altres 15 tones de CO₂ a través del suport a un projecte de reforestació de terreny improductiu a Santa Maria del Campo (Burgos). Es tracta d’una parcel·la de 7,5 hectàrees que comprèn les valls dels rius Pisuerga, Duero, Esgueva, Jaramiel, Arlanza i Durantón, entre les províncies de Valladolid, Palència, Burgos i Segòvia. La reforestació d’aquest terreny contribueix a mitigar el risc de desertificació i provoca un augment de la biodiversitat a la zona.

En total, CaixaBank ha compensat un total de 22.964 tones de CO₂ generades per l’ús de combustibles, gasos de refrigeració i consum d’energia elèctrica a la seva xarxa d’oficines i als seus serveis centrals durant el 2016, d’acord amb els mesuraments de petjada de carboni que s’han dut a terme per part de l’entitat. Aquestes emissions suposen el 63,5% de les calculades per l’entitat, que assolirà la condició de “Carbon neutral” l’any que ve, compensant la totalitat de les emissions associades al conjunt de l’activitat.

Per tal de garantir la transparència i traçabilitat de la compensació d’emissions, CaixaBank adquireix crèdits a través de projectes del mercat voluntari d’emissions aprovats pel VCS (Verified Carbon Standard).

CaixaBank, contra el canvi climàtic

CaixaBank és una de les entitats financeres líders en la lluita contra el canvi climàtic a escala global. Gràcies a les seves polítiques mediambientals, el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, ha atorgat a CaixaBank el segell “Calculo+Redueixo+Compenso” del Registre de Petjada de Carboni. D’aquesta manera, CaixaBank es converteix en la primera entitat financera en aconseguir aquest segell que serveix per a distingir a aquelles organitzacions que calculen la seva emissió de CO₂ i que tenen un pla de reducció d’emissions, calculant-les i compensant-les.

CaixaBank compta amb un Pla Ambiental Triennal (2016-2018), especialment enfocat en la lluita contra el canvi climàtic. Entre les actuacions destacades en aquest pla figura l’objectiu del fet que, l’any 2018, el 100% del consum elèctric provingui d’energies renovables. De fet, CaixaBank és la primera organització espanyola que s’inclou en aquesta llista RE100 (juny 2016), una iniciativa que pretén incrementar la demanda i subministrament d’energies netes.

Per últim, CaixaBank ha implantat diverses mesures per a reduir l’impacte ambiental de la seva activitat, entre les que s’ha de destacar la reducció del consum de paper mitjançant la promoció del suport digital i l’ús exclusiu de paper reciclat; la substitució de rètols i l’il·luminació de recintes 24 hores de la xarxa d’oficines per d’altres amb leds; o el disseny eco eficient de les noves edificacions.

Switch to mobile version