Autor Societat
24 Agost 2017 a 10:00

143 accions d’infracció i 558 punts de risc detectats a la província de Barcelona

Des de l’inici de la campanya de vigilància contra incendis forestals

diba agents forestals

Els informadors del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona (PVI) han aconsellat i informat d’accions preventives a un total de 46.742 persones des de l’inici de la campanya, el 17 de juny, dissuadint 143 accions d’infracció i detectant 558 punts de risc en el conjunt dels 269 municipis de la demarcació de Barcelona que participen en la campanya.

Durant aquesta primera quinzena d’agost, s’han produït un total de 31 incendis de vegetació a la demarcació de Barcelona, dels quals 21 han afectat zones forestals, amb 376,88 ha afectades. Aquestes xifres se situen per sobre de la mitjana dels darrers 14 anys (2002-2016) per a aquesta mateixa quinzena, situada en 17 incendis forestals i 355,3 ha cremades.

Si no es té en compte la superfície cremada l’any 2003 (5.219 ha), la superfície afectada de la quinzena present es troba molt per sobre dels valors dels últims anys. Gran part del terreny afectat ha estat degut a l’incendi iniciat al Municipi d’Artés el dia 5 d’agost (363,08 ha).

Des de l’inici de la campanya, són 161 els incendis de vegetació que s’han produït a les comarques barcelonines, dels quals 45 han afectat zones forestals, amb 717,6 ha afectades.

La comarca més afectada és el Bages, on des de l’inici de la campanya d’estiu s’han cremat 544,5 ha en 15 incendis forestals i agrícoles, seguida de l’Anoia, amb 68,2 ha i 17 incendis; el Vallès Occidental, amb 36,3 ha i 25 incendis, i el Maresme, amb 20 ha i 20 incendis.

La Diputació de Barcelona en la prevenció  d’incendis a l’estiu

El Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) és un programa de suport als municipis en la prevenció d’incendis forestals impulsat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF).

En aquesta campanya, la Diputació de Barcelona col·labora amb 269 ajuntaments, 118 ADF i 9 Federacions d’ADF. El PVI també treballa en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, especialment amb el Cos de Bombers de la Generalitat i amb el Cos d’Agents Rurals.

Aquest dispositiu, que opera del 16 de juny a l’1 de setembre, abasta tota la demarcació i té com a eixos d’actuació reduir el nombre d’incendis, minimitzar els efectes dels incendis realitzant tasques de vigilància i assistir tècnicament l’ajuntament en cas d’incendi important.

A nivell organitzatiu, el PVI s’estructura en tres sectors de prevenció  amb un total de 90 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa, i 8 centres de control  per centralitzar els avisos i incidències. L’abast territorial del dispositiu és de 475.502 hectàrees forestals. L’equip d’informació i vigilància està integrat per un total de 266 persones contractades per a la campanya: 24 operadors de comunicacions, 18 auxiliars, 44 guaites i 180 informadors. A més dels 14 enginyers de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals (OTPMIF) de la Diputació de Barcelona, que coordinen el conjunt del dispositiu.

Switch to mobile version