Autor Sanitat
17 Febrer 2017 a 15:00

La grip manté la seva baixada

Se situa en valors propers als basals

Antoni Comín Enquesta Salut

Antoni Comín Enquesta Salut

Una setmana més, per cinquena setmana consecutiva, l’activitat gripal a Catalunya continua evolucionant de forma descendent, de nou situant-se en nivells baixos i amb tendència a continuar disminuint la propera setmana. En concret, del 6 al 12 de febrer, els casos de grip han tornat a baixar, passant dels 150,6 casos per 100.000 habitants fins als 98,76, el que es correspon amb un nivell d’activitat epidèmica proper al basal. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017).

Els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat, excepte en el grup de persones d’entre 15 i 65 anys. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, durant aquesta setmana se n’ha produït 1 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada un total de 538, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, el 51,8% no estaven vacunats.
Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 9 al 15 de febrer, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès un total de 14.385 urgències hospitalàries, un 1,6% menys que la setmana anterior (14.613 atencions). D’aquestes, 12.102 corresponen a població adulta, mentre que la resta –2.283, un 18,9%- corresponen a població pediàtrica.
Pel que fa a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en aquesta setmana s’han registrat 724.304 visites, el que suposa un 0,9% menys que la setmana anterior. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CUAP’s i Punts d’Atenció Continuada), s’han atès 41.104 visites, el que suposa un 2,3% menys que la setmana anterior.
Per últim, el 061 CatSalut Respon ha atès 32.369 consultes; això esdevé un 4% més que la setmana anterior i un 10,1% més respecte l’any anterior per aquestes dates.
Seguint el compromís del Departament de Salut de millorar l’anàlisi de les dades d’activitat sanitària, s’està treballant per disposar de dades globals automatitzades de tots els dispositius sanitaris de Catalunya, incloent-hi també els que no estan gestionats per l’ICS. Es preveu que aquesta informació del global de la xarxa estigui disponible properament.
En tot cas, sí es disposa de dades d’hospitals no gestionats per l’ICS que entre el 9 i el 15 de febrer han atès un total de 11.071 urgències. En aquest sentit, al Parc Taulí es van atendre 2.511 urgències (un 2,6% menys respecte la setmana anterior), al Consorci Sanitari de Terrassa 2.138 (-1,5%), a l’Hospital Clínic 2.441 (-4,6%), a l’Hospital Moisès Broggi 1.237 (-0,2%) i a l’Hospital de Sant Pau 2.744 (-3,9%).
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Switch to mobile version