Autor Sanitat
11 Gener 2017 a 18:00

Rècord històric de donació d’òrgans a Catalunya al 2016

Permeten fer 1.015 trasplantaments

toni comin donacio organs

Gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya se situa com un referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Això és el que demostren les dades globals relatives a l’any passat, de les quals s’ha fet balanç en una roda de premsa encapçalada pel conseller de Salut, Antoni Comín.
El titular més rellevant que deixa l’anàlisi d’aquestes xifres recopilades per la Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és que, a diferència d’altres anys, all 2016 s’ha arribat al rècord històric en donació d’òrgans de cadàver, amb 315 donants vàlids. Això suposa un increment del 23% i una taxa de gairebé 42 donants per milió d’habitants.
Aquest assoliment s’explica, en gran part, per l’elevat creixement de la donació en asistòlia -malalts terminals d’algunes patologies ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca-, que ho ha fet per sobre del 50%. De fet, l’any 2016, 1 de cada 3 donants cadàver vàlids van ser per aquest tipus de mort. En canvi, el nombre de donants vius ha estat lleugerament inferior a l’any anterior: 145, 25 menys que al 2015, seguint una tendència que també disminueix a l’Estat espanyol. Així, la suma de donants vius i de donants morts s’aproxima al mig miler, arribant concretament als 460.
Pel que fa als consentiments de donació per part de familiars, la xifra es manté estable respecte l’any anterior. El percentatge de negatives només baixa un 0,3% situant-se en el 14,4%. Això suposa que al 2016, 1 de cada 7 casos va rebre una negativa, en la majoria dels casos per negativa prèvia del donant o de la família, sense adduir raó concreta.
Superat el miler de trasplantaments
La segona dada destacada fa referència al nombre de trasplantaments realitzats als hospitals catalans. De nou, aquests han batut el seu propi rècord, però al 2016 s’ha superat la xifra dels mil trasplantaments. En concret, s’han dut a terme un total de 1.015 operacions -un 6,28% més que al 2015-, fet que fa de Catalunya líder a l’Estat espanyol i, en taxes de trasplantament per milió d’habitants, una de les més altes del món –amb 135 per milió-. Per tipus d’òrgans, al 2016 van créixer els trasplantaments renals –un 9,12%-, els hepàtics -un 3,73%-, i, sobretot –un 23,73%- els pulmonars. En canvi, van baixar lleugerament els cardíacs i els pancreàtics:
Trasplantaments
2016
2015
Diferència (%)
Renal
706
647
+ 9,12
Hepàtic
167
161
+ 3,73
Cardíac
55
66
-16,67
Pulmonar
73
59
+ 23,73
Pancreàtic
14
22
-36,36
TOTAL
1.015
955
+ 6,28
Per centre, l’Hospital Vall d’Hebron lidera el nombre de trasplantaments -amb 271-, seguit de prop per l’Hospital Clínic i, en tercer lloc, pel de Bellvitge.
El conseller de Salut ha destacat que, més enllà d’aquests importants xifres, “cal remarcar les vides que s’estan salvant” gràcies a la combinació de dos elements: “la generositat de la societat i la capacitat excel·lent dels professionals dels hospitals de Catalunya”. A aquest “èxit quantitatiu i qualitatiu” expressat per Comín també s’hi ha referit el director de la OCATT, Jaume Tort, que ha posat l’accent en la “consolidació i creixement de la donació”, així com en el fet que les negatives a la donació “segueixen en mínims històrics”. Per últim, Teresa Pont, cap dels Programes de Donació i Trasplantament de l’Hospital Vall d’Hebron, ha celebrat que aquest resultats són el fruit d’una “feina conjunta” i confirmen allò que els professionals que s’hi dediquen perceben diàriament: la solidaritat amb què actuen els donants i la confiança del ciutadà en l’àmbit dels trasplantaments.
Més donació de teixits
Pel que fa a teixits, hi va haver 1.444 donants al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya -515 més que al 2015-, els quals van aportar fins a 2.282 teixits -un 47,7% més-. En total, es van donar 1.418 còrnies, 198 vàlvules cardíaques, 84 vasos sanguinis, i van haver 312 donants de teixit múscul-esquelètic i 270 de pell.
Cal remarcar de nou que, en aquest sentit, si habitualment s’estima que cada donant d’òrgans es poden ajudar a salvar 6 vides, amb cada donant de teixits es poden ajudar a salvar o millorar la vida de més de 100 persones.
També s’ha incrementat la donació de medul·la òssia respecte el 2015. En total, a Catalunya hi ha 37.875 persones inscrites al Registre de donants de Medul·la Òssia (REDMO), dades que suposen un 15,3% dels donants de l’Estat registrats (247.049).
Reducció de les llistes d’espera
A banda d’aquests resultats, les llistes d’espera s’han reduït respecte el 31 de desembre de 2015. Així, encara a Catalunya hi ha 1.301 persones que estan a l’espera de rebre un o més òrgans –al 2015 hi havia 1.350-. En concret, 1.057 de ronyó, 157 de fetge, 33 de cor, 44 de pulmó, 9 de pàncrees i un d’intestí.
Switch to mobile version