Autor Societat
13 Juny 2016 a 10:00

Una primavera sense temperatures extremes

Pluviomètricament també s’ha de considerar normal

Mapa temperatura mitjana primavera

Mapa temperatura mitjana primavera

La primavera de 2016 s’ha de considerar molt normal, a diferència de la de 2015 que va ser càlida a tot Catalunya, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
L’anomalia de la temperatura enlloc no ha estat molt destacada, ni en els valors positius ni en els negatius. A l’extrem càlid destaquen una mica els valors d’anomalia positiva registrats en algunes estacions del Barcelonès, però amb valors molt moderats de fins a +1,2 °C al propi centre de la ciutat de Barcelona. També s’ha de considerar lleugerament càlida la primavera en alguns punts del Baix Llobregat, Vallès Oriental, Baix Camp, Baix Ebre, Pla d’Urgell i Gironès.
Les anomalies negatives més extremes s’han donat a les zones de més altitud del Pirineu i Prepirineu, amb valors de fins a -1,5 °C. També cal considerar la primavera lleugerament freda a punts de la Cerdanya, Solsonès, Berguedà, Segrià, Priorat, Anoia, Alt Penedès, i als Ports, al Baix Ebre.
Un abril més càlid
En el balanç final han contribuït a la baixa els mesos de març i maig (en general més freds) i, per contra, a l’alça el mes d’abril, que va presentar un comportament en general més càlid. Cal destacar de l’abril un episodi de calor per advecció d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica i, de l’inici del maig, un episodi de força fred per l’entrada del vent de component nord, amb descens important de la temperatura i registres força més baixos que els de desembre, amb glaçades en algunes fondalades de l’interior i que van ser importants a l’alta muntanya.
En el que a la pluviometria es refereix, la primavera del 2016 s’ha de considerar normal a una major part de territori, lleugerament plujosa a zones del nord, de l’interior i de la vall de l’Ebre, però també es detecten zones de comportament més sec sobretot a la meitat est, i a tots tres extrems de Catalunya. Els indrets més secs s’han situat a punts del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès.
Cinc episodis de pluja al març
El balanç pluviomètric d’aquesta primavera s’explica per un abril més aviat plujós, amb nou episodis de precipitació, alguns dels quals van ser generals a tot el territori i abundants en algunes zones, en contraposició al comportament dels mesos de març i maig, que han presentat un caràcter més sec a l’est del país, però de manera alterna. El març va ser sec al nord-est i plujós al sud-est, i el maig ha estat sec al sud-est i plujós al nord-est.
Del març cal destacar fins a cinc episodis de pluja, però només tres d’ells van ser més generals, un dels quals entre els dies 13 i 18, que va deixar gruixos de neu nova a cotes relativament baixes de la meitat nord. Al maig, s’han donat quatre episodis de precipitació, però només un d’ells ha estat general. Els altres han estat força més irregulars en distribució encara que en alguns casos han estat acompanyats de fenòmens de temps sever.
             
 

 

Switch to mobile version