Autor Sanitat
25 Maig 2016 a 18:00

Salut confirma que no hi ha cap cas nou per enterovirus amb afectació neurològica

21 infants ingressats a hospitals catalans i 8 altes mèdiques

salut entrovirus

El sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, va valorar de forma positiva que aquest cap de setmana no hi hagi hagut cap cas nou confirmat de menors amb afectació neurològica per enterovirus, si bé ha subratllat que cal ser “prudents i cauts” perquè seria prematur fer prediccions sobre l’evolució d’aquest episodi.
Actualment 21 infants, 8 menys que divendres passat, estan ingressats amb afectació neurològica per aquest virus a diferents hospitals de Catalunya, 4 dels quals a la Unitat de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes s’han detectat 60 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement.
El sotsdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, acompanyat del cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Carlos Rodrigo, també ha explicat que aquest cap de setmana les urgències pediàtriques als hospitals catalans han augmentat entre un 30 i un 50%. A més, des de dimecres passat i fins a dilluns al matí s’han comptabilitzat fins a 731 trucades al telèfon 061 CatSalut Respon. Dimecres se’n van rebre 95 i dijous 229, mentre que divendres ja només se’n van registrar 130 i dissabte 145. Diumenge les consultes van caure fins a 114 i dilluns fins a les 10h del matí, aproximadament, n’havien arribat 18.Les peticions més habituals són sobre la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d’aquesta tipologia de virus.
D’altra banda, Josep Maria Argimon ha indicat que molts hospitals de fora de Catalunya han contactat amb Salut perquè han tingut “casos molt similars” d’enterovirus amb afectació neurològica a menors. Tant Argimon com el Dr. Rodrigo han informat que aquests centres s’han interessat per conèixer el protocol que s’està aplicant a Catalunya.
 
Els enterovirus
Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus. Arran de l’aparició d’un nombre excepcional de casos d’infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s’ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.
Paral·lelament, el Departament de Salut va enviar la setmana passada, en coordinació amb el Departament d’Ensenyament, una circular amb informació sobre l’enterovirus, els tractaments, les mesures de prevenció i control, entre d’altres.
Recomanacions
Com ja ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l’escola, i només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, no han d’anar als centres escolars o a les escoles bressol.
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones.
Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.
Davant de qualsevol dubte, s’aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l’enterovirus: símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes sobre els enterovirus.
Switch to mobile version