Autor Sanitat
6 Abril 2016 a 10:00

Salut presenta el nou Pla integral per a la millora de les llistes d’espera

Una de les novetats principals és l’augment de l’activitat

Pla Integral llista d'espera // Imatge cedida per la Generalitat

Pla Integral llista d’espera // Imatge cedida per la Generalitat

El departament de Salut ha presentat en roda de premsa el nou Pla integral per a la millora de les llistes d’espera sanitàries, un full de ruta amb actuacions orientades a millorar-ne la gestió i reduir el temps i el nombre de persones que esperen per ser diagnosticades i operades a Catalunya.
Un dels eixos principals és l’augment de l’activitat que permetrà reduir a la meitat el temps d’espera en proves diagnòstiques i en primeres visites a l’especialista; i reduir un 10% el nombre de pacients que esperen per ser operades. Aquesta activitat addicional s’iniciaria després de l’aprovació d’uns nous pressupostos, de tal manera que els objectius i les reduccions que contemplen seran una realitat al cap d’un any de la seva aprovació. Però si finalment no hi ha nous comptes i es prorroga el pressupost actual, només es podrien mantenir els indicadors actuals de llistes d’espera.
L’increment d’aquesta activitat addicional possibilitarà que els centres del SISCAT, en el termini de dotze mesos:
  • Augmentin en més de 20.000 les intervencions quirúrgiques. Suposarà un increment del 6% de l’activitat respecte de l’any anterior. 
  • Duguin a terme 30.000 proves diagnòstiques més, el que suposa un increment del 5,1% de l’activitat respecte l’any anterior. El temps mitjà d’espera disminuirà de 71 dies a 35. 
  • Realitzin 300.000 visites a consultes externes, el que suposa un increment del 6,4% de l’activitat respecte l’any anterior. El temps mitjà d’espera disminuirà de 163 dies a 82. 
En la roda de premsa, encapçalada pel conseller de Salut, Antoni Comín, també s’han desgranat tres eixos més d’actuació del pla integral:
  • L’apoderament de la primària millorant el seu accés a les primeres visites de consultes externes, dotant-la de capacitat de programació directa i augmentant la seva capacitat de resolució (està previst que gestionin part del pressupost destinat a les primeres visites de consultes externes, que correspon a 34 milions d’euros).  
  • La gestió proactiva dels pacients en llista d’espera. Des dels centres se’ls oferirà un document informatiu d’indicació d’intervenció en el moment de ser inclosos en llista i se’ls comunicarà i oferirà alternatives d’intervenció abans que acabi el temps de referència. 
  • Informació més accessible. Es publica informació de les persones en llista a La Meva Salut i es publicaran semestralment les llistes actualitzades al web del Servei Català de la Salut en format de dades obertes, de manera que es podrà consultar, per exemple, el volum de pacients en espera i el temps mig d’espera, amb desglossament per centre i tipus d’intervenció o prova. Aquest nou format de dades obertes es pot consultar ahttp://catsalut.gencat.cat/ca/ciutadania/serveis-atencio-salut/com-accedeix/llistes-espera/

Pel que fa a l’estat de les llistes d’espera quirúrgica globals, al desembre de 2015 hi havia un total de 153.103 persones esperant per ser operades a Catalunya. Aquesta xifra és un 4,3% menor respecte la de l’any anterior.

Switch to mobile version