Autor Societat
6 Abril 2016 a 14:00

La Cecot destaca l’increment de noves afiliacions a la Seguretat Social i la reducció de l’atur

L’atur continua sent molt elevat entre la població de menys de 25 anys

Descens atur

Descens atur

El nombre de persones en atur registrades a les oficines de treball de Catalunya s’ha situat en 499.991. El nombre de persones en atur menors de 25 anys ha baixat de 1.264 (-3,6%) respecte el febrer, situant el nombre total de joves aturats en 33.437. Pel que fa a les persones de 25 anys o més, hi ha 8.982 persones aturades menys (-1,9%) que el mes anterior.

Per sectors, l’atur de març ha baixat al de la Construcció, Indústria, Serveis i Agricultura. En canvi, ha pujat el col·lectiu Sense Ocupació Anterior. Pel que fa a la contractació, a Catalunya s’han registrat 227.813 contractes, 12.420 més que el mes anterior (+5,7%).

En el capítol d’afiliacions a la Seguretat Social, el mes de març ha pujat en 31.833 persones (+1,04%) respecte del mes passat, i ha augmentat de 110.759 persones (+3,71%) en termes interanuals. En aquests moments, hi ha 3.092.230 persones afiliades a la Seguretat Social a Catalunya.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, el nombre d’aturats registrats en les oficines va baixar en 58.216 persones al març reduint la xifra total d’aturats en 4.094.770 persones.

En els últims 12 mesos l’atur ha baixat en 357.169 persones i l’atur registrat manté el seu ritme interanual de reducció en l’entorn del 8% (8,02%).

 Posicionament de la Cecot

La dilatació en les formacions de Governs no ajuden a la presa de decisions per part de les empreses i emprenedors per la incertesa que generen. Per a això, cal aprofundir en les reformes que estimulin l’activitat econòmica i estableixin un marc jurídic flexible, que afavoreixi la capacitat d’adaptació de les empreses als cicles econòmics i facin possible la creació d’ocupació a mesura que es consolida la recuperació.

Perquè les empreses facin efectiva la seva previsió de mantenir les plantilles o fins i tot incrementar-les en aquest any 2016, cal tenir en compte que els factors econòmics i el context polític que estem vivint afecten i afectaran directament aquestes perspectives, i poden provocar la ralentització en la creació d’ocupació que estàvem experimentant els últims mesos. Per tant, és important que els Governs, quan es constitueixi en el cas d’Espanya,  dialoguin i cerquin l’estabilitat i la seguretat jurídica necessària perquè les empreses puguin desenvolupar l’activitat productiva de manera competitiva i que aquesta tingui un retorn social a l’entorn.

Pel que fa al col·lectiu dels joves, des de la Cecot considerem que l’atur continua sent molt elevat entre la població de menys de 25 anys, tot i la reducció de la xifra durant el mes de març. El secretari general de la Cecot, David Garrofé, afirma: “Recordem que hi ha més programes i línies de suport que mai relacionades amb la formació i l’ocupació per als joves”. A més, afegeix: “No s’utilitzen per desconeixement d’una banda i per una incorrecta transposició dels programes europeus relatius al Pla de Garantia Juvenil que s’han definit a Espanya”.

Molts d’aquests requisits per programes de Garantia Juvenil no s’adapten a la realitat de l’entorn, ni a les necessitats dels joves, ni a les de les empreses. Caldria una revisió d’aquests criteris perquè els programes donessin els resultats desitjables.

“Continuant en el col·lectiu de joves, també és necessari impulsar un nou model educatiu en relació a la formació professional que permeti la seva inserció al mercat de treball”, conclou Garrofé.

Switch to mobile version