Autor Ensenyament
17 Març 2016 a 10:00

Baiget: “Els graus de 3 anys no encariran el cost de la universitat per als estudiants catalans”

Un 40% dels estudiants de grau de les universitat gaudeix d’algun tipus de beca o ajut

Graus // Imatge cedida per la Generalitat

Graus // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha remarcat que els graus de 3 anys no encariran el cost de la universitat per als estudiants catalans. Durant el ple del Parlament, el conseller ha recordat l’acord existent entre Govern, universitats i estudiants perquè el primer any de màster sigui a preu de grau per aquells titulats que cursin un grau de 3 anys (180 crèdits).
Baiget també ha recordat que la introducció de graus de 3 anys en l’estructura de titulacions del sistema català d’universitats no significa passar d’un 4+1 a un 3+2sinó que significa avançar cap a la flexibilització de l’oferta d’estudis de grau i màster. També ha subratllat que tots els canvis que s’introdueixen s’adoptaran en base a criteris acadèmics i de forma consensuada en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que és el màxim òrgan d’ordenació a Catalunya i que impulsa tres comissions  per assegurar la implantació amb garanties d’un model flexible de graus de 3 i 4 anys (180 i 240 crèdits, respectivament) i màsters de 60, 90 i 120 crèdits.
El conseller Baiget ha defensat la posada en marxa el pròxim curs 2016-2017 de quatre nous graus de 180 crèdits que no existeixen en el sistema de titulacions ja que es tracta de propostes singulars i que estan molt orientades a la internacionalització perquè tenen un alt percentatge de continguts en anglès, que en alguns casos arriba al 100%. Pel que fa als nous graus de 3 anys que s’impartiran en centres adscrits, Baiget ha posat com a exemple la futura de titulació de Bioinformàtica que oferirà beques que cobriran entre el 50% i el 100% del cost total.
 
Baiget ha destacat que el paper de la universitat com a ascensor social està garantit. Ha explicat: El 57% dels estudiants matriculats a les universitats catalanes són fills de progenitors sense estudis superiors, per tant la universitat continua sent un factor de cohesió social”.
En aquest sentit, ha subratllat el paper del sistema de tarificació social implantat des del curs 2012-2013 que, a banda de permetre equilibrar els pressupostos de les universitats, garanteix l’accés als estudis superiors de les famílies de rendes mitjanes i baixes. El conseller ha assegurat: “El preu adaptat a cada estudiant i a les seves circumstàncies ha permès que moltes famílies paguin menys o no paguin res gràcies a aquest sistema de tarificació social”.
Els estudiants assumeixen, de mitjana, un 20% del cost total de la titulació mentre que el 80% restant està subvencionat. En els casos dels universitaris que reben algun tipus de beca o ajut a través del sistema Equitat, aquest percentatge és menor o, fins i tot, es tradueix en la gratuïtat dels estudis. El conseller Baiget ha recordat la xifra de beneficiaris del sistema català de beques, que són un 40% dels estudiants de grau de les universitat gaudeix d’algun tipus de beca o ajut.
També ha remarcat que el sistema català de beques ha permès que 6.500 estudiants a qui el Ministeri d’Educació deixava fora dels ajuts, gaudeixen de beca gràcies al model Equitat. En aquest punt, Baiget ha reclamat la transferència de la competència de beques al Govern de Catalunya, tal i com està recollit en les resolucions del Tribunal Constitucional.
Pel conseller, el fet que la taxa neta de matriculació a les universitats presencials catalanes sigui la més alta de la història evidencia que funcionen els mecanismes perquè cap estudiant quedi exclòs de la universitat. Concretament, la taxa se situa en un 38,7% i demostra que la població universitària és manté molt constant, mentre que la població jove d’entre 18 i 24 anys experimenta un significatiu descens.
Switch to mobile version