Autor Cinema, teatre i televisió
1 Febrer 2016 a 14:00

“Truman” la gran triomfadora dels Premis Gaudí

El camí més llarg per tornar a casa” s’emporta el gaudí a Millor Pel·lícula

Fotografia dels guardonats // Foto: David Ruano Fotografia

Fotografia dels guardonats // Foto: David Ruano Fotografia

Rossy de Palma va ser la mestra de cerimònies de la VIII edició dels Premis del Cinema Català celebrada la passada nit a l’Auditori del Fórum.

El cinema és gaudí” va ser la frase que va obrir les portes a la VIII edició dels premis anuals que celebra l’Acadèmia del Cinema Català. Una gala plena de sorpreses i guardons, tant esperats com inesperats. Rossy de Palma es va encarregar d’amenitzar la gala amb intervencions referents als films nominats però tenint com a fil central els gèneres cinematogràfics.

La gala podria definir-se com a incomprensible, tant pels guardons i nominacions com per les actuacions. Els esquetx de Rossy de Palma semblaven més enfocats a l’art contemporani incomprensible que al cinema, eren totalment incongruents. El més notable i remarcable de la nit va ser la “guàrdia imperial”, dos homes vestits amb barretina i faixa, s’encarregaven de treure de l’escenari aquells guardonats que s’excedien del minut en els seus agraïments. Les seves entrades eren acompanyades amb el tema principal d’Star Wars tocat amb gralla. L’únic desprevingut va ser el guanyador a Millor Actor Secundari, Javier Cámara, tot i que algunes guanyadores van preferir allargar-se i gaudir els músculs dels soldats imperials.

Guardons

El premis van estar repartits entre 3 grans films Truman que es va emportar 6 estatuetes de les 12 a les que optava, Anacleto. Agente Secreto se’n va endur 4 de les 12 nominacions i El Rey de la Habana va emportar-se’n 4 dels 11 guardons als que optava. Per altre banda les grans decepcions van ser Barcelona, nit d’hivern nominada a 6 Gaudís i La novia nominada a 3 Gaudís. Una de les grans sorpreses de la nit va ser el guardó a Millor Pel·lícula per El camí més llarg per tornar a casa un film nominat a 5 Gaudís i que només en va obtenir un, el més important.

Per contra, el que no va ser pas una sorpresa va ser el premi a la única nominada a pel·lícula d’animació per Atrapa la Bandera.

Reivindicacions

En general la nit va tenir poc contingut polític i crític però si hi va haver moments reivindicatius. El primer va ser quan la mestra de cerimònies va voler modificar l’ordre a l’hora de donar els premis, en lloc de “les senyores primer” es va decidir lliura primer als homes.

Abans del lliurament del Gaudí a Millor Música Original Sílvia Pérez Cruz va cantar una cançó composada per una nova pel·lícula sobre els desnonaments; i, en el discurs de la presidenta de l’Acadèmia Isona Passola qui va reclamar que s’ha de treballar per aconseguir atraure el públic i exigir més esforç a les administracions.

Però les poques reivindicacions van finalitzar en el lliurament a Millor Pel·lícula quan Joel Joan va reivindicar que segons el President Puigdemont en 18 mesos podrem participar als Oscars, una intervenció carregada de contingut polític i independentista.

Palmarès Gaudí 2016:

MILLOR PEL·LÍCULA

El camí més llarg per tornar a casa” de Sergi Pérez

MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA

Truman” de Cesc Gay

MILLOR DIRECCIÓ

Cesc Gay per Truman“”

MILLOR GUIÓ

Cesc Gay i Tomàs Aragay per “Truman

MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA

Laia Costa per “Victoria

MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ

Ricardo Darín per “Truman

MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ

Josep Amorós per “Anacleto. Agente Secreto

MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL

Game Over” de Alba Sotorra

MILLOR CURTMETRATGE

El adiós” per Clara Roquet

MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ

13 dies d’octubre” de Carles Marqués Marced

MILLOR PEL·LÍCULA D’ANIMACIÓ

Atrapa la bandera” de Enrique Gato

MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA

Balter Gallart per “Anacleto. Agente Secreto

MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA

Dolores Fonzi per “Truman”

MILLOR ACTOR SECUNDARI

Javier Cámara per “Truman

MILLOR MUNTATGE

Raúl Román per “El Rey de la Habana

MILLOR MÚSICA ORIGINAL

Joan Valent per “El Rey de la Habana

MILLOR FOTOGRAFIA

Josep Maria Civit per “El Rey de la Habana

MILLOR VESTUARI

María Gil i Sonia Segura per “El Rey de la Habana

MILLOR SO

Oriol Tarragó, Sergio Bürmann i Marc Orts per “Anacleto. Agente Secreto

MILLORS EFECTES VISUALS

Lluís Castells i Lluís Rivera per “Anacleto. Agente Secreto

MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA

Pablo Perona, Sylvie Imbert i Paco Rodríguez per “Nadie quiere la noche

MILLOR PEL·LÍCULA EUROPEA

Mandarinas” de Zaza Urushadze

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version