Autor Cultura
30 Octubre 2015 a 13:00

El Correfoc de Manresa serà protagonista al COET de Vilafranca

Es tracta del principal certamen del país sobre espectacles de foc

El Correfoc de Manresa serà protagonista al COET de Vilafranca // Imatge cedida per l'Ajuntament de Manresa

El Correfoc de Manresa serà protagonista al COET de Vilafranca // Imatge cedida per l’Ajuntament de Manresa

El Correfoc de Manresa centrarà una de les ponències del COET, el Certamen Obert d’Espectacles amb pirotècnia Tradicional, que se celebra aquest dissabte 31 d’octubre a Vilafranca del Penedès. Aquest esdeveniment s’ha convertit en una referència de les manifestacions de cultura popular dels Països Catalans que tenen com a eix principal la pirotècnia tradicional.

El Correfoc de Manresa, que des de l’any 1982 tanca la Festa Major de la capital del Bages, és a dia d’avui una manifestació única als Països Catalans per les seves característiques festives, amb dimonis i imatgeria pròpia, amb música identificativa creada expressament per a la festa i amb una gran complexitat organitzativa i varietat pirotècnica.

El periodista manresà, Carles Jódar, coautor del llibre “El Correfoc de Manresa” i impulsor de la pàgina web dedicada a les músiques del Correfoc, serà l’encarregat d’exposar la història, les característiques tècniques i les organitzatives d’aquest esdeveniment en la conferència que obrirà el Certamen Obert d’Espectacles amb pirotècnia Tradicional. Serà a l’Auditori Montserrat Junyent de l’Ateneu Municipal de Vilafranca.

Carles Jódar és un activista cultural,  educador i periodista impulsor del projecte cooperatiu GEDI Media. És membre de Xàldiga, del grup de Fogueres i Fogaines i va formar part dels diables de Xàldiga. També va ser coordinador de l’Equip Permanent de l’entitat que organitza anualment el Correfoc, entre altres festes manresanes.

El COET comptarà enguany amb l’exposició itinerant “Pirotècnia de Festa”, que es presenta a Vilafranca notablement ampliada, amb materials antics i actuals d’empreses pirotècniques i col·leccionistes particulars, procedents de Reus i de diferents poblacions de Catalunya i el País Valencià.

Hi haurà xerrades al voltant de la pirotècnia durant tot el dia del COET. Al matí a l’Ateneu, a banda de la intervenció de Jódar, Daniel Villarubias presentarà el llibre “La pólvora com a senyal de festa”, i Griselda Castells i Irene Sánchez presentaran les Carretilles de Sant Pere de Torelló, un costum festiu celebrat en aquest poble d’Osona.

A la tarda, a la Capella de Sant Joan, Juan Luís Garcia Estellés, explicarà la seva col·lecció d’elements pirotècnics festius i Ramon Vallverdú parlarà sobre el model penedesenc de Balls de Diables.

Un cop finalitzades les xerrades, es farà una cercavila amb el Ball de Diables d’Esplugues de Llobregat, el Drac de la Bisbal d’Empordà i el Drac de Vilanova i la Geltrú.

Tots els actes de l’esdeveniment són organitzats per l’ Associació de Cultura Tradicional COET, constituïda després d’organitzar la primera edició del Certamen el 2013.

 

Switch to mobile version