Autor Societat
2 Juliol 2015 a 16:00

Els GAV dels Mossos d’Esquadra atenen a 32.899 persones

La xifra es correspon a la dels darrers deu anys

Mossos d'Esquadra // Foto: Joan Murcia

Mossos d’Esquadra // Foto: Joan Murcia

La Regió Policial Metropolitana de Barcelona celebra avui els 10 anys de la creació dels Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) amb un acte intern per agrair la tasca dels centenars de professionals que han passat per les onze unitats que hi ha a Barcelona. Amb aquest acte es reconeix la dedicació dels efectius policials que treballen en aquests grups i se’ls encoratja a seguir millorant l’atenció a les víctimes.

Els GAV de Barcelona han tractat, en els seus deu anys de funcionament, 32.899 casos de violència de gènere i domèstica, i han tramitat més de 37.000 denúncies. Durant aquests deu anys, els Mossos d’Esquadra han detingut 14.958 persones de les quals 12.078 han estat per delictes de violència de gènere, i 2.880 per delictes de violència domèstica. En aquest cas, són homes o dones els que exerceixen violència física o psicològica a persones de l’entorn familiar.

En els cinc primers mesos d’aquest 2015, els Mossos han rebut a Barcelona 1.526 denúncies, 521 per casos de violència domèstica i 1.005 per violència de gènere. A més, en el que portem d’any dues dones han mort a Catalunya a mans de les seva parelles. Respecte als detinguts, ja són 322 els homes arrestats per delictes de violència de gènere i 126 les persones detingudes per casos de violència domèstica. A més, des dels GAV de la RPMB s’estan seguint 2.517 casos de diversa complexitat. La tendència mostra un lleuger augment dels casos de violència de gènere i domèstica entre la gent gran i entre els més joves (fins als 25 anys). Per pal·liar aquesta tendència, en els darrers anys s’han incrementat les xerrades a les escoles i instituts catalans.

En el moment de la creació de la OAV, tractava només els casos de violència de gènere en els que les dones patien per part de les seves parelles o exparelles actes de violència física o psicològica. Amb el pas dels anys i la millora del servei, ja amb el nom de GAV van ampliar les seves funcions i, actualment, tracten casos de violència masclista, domèstica i d’altres relacionats amb víctimes vulnerables. Totes les comissaries de Mossos d’Esquadra compten amb unitats del GAV per atendre i donar resposta als casos de violència de gènere o domèstica. En el cas de Barcelona, existeix un GAV a cada un dels 10 districtes més una unitat regional encarregada de coordinar totes les unitats.
Switch to mobile version