Autor Sanitat
3 Juliol 2015 a 11:30

Un 38% dels pacients que ingressen a l’UCI amb limitació de tractament de suport vital sobreviuen

Aquesta és una de les dades extretes de la tesi doctoral de la Dra. Olga Rubio, metge intensivista de la Unitat de Cures Intensives d’Althaia

Althaia

Acte de presentació de la tesi de la Dra. Olga Rubio. // Imatge cedida per la Fundació Althaia.

La Fundació Althaia ha acollit per primera vegada la defensa d’una tesi doctoral en el marc del Doctorat de Recerca en Salut de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), el dilluns d’aquesta setmana. La Dra. Olga Rubio, metgessa intensivista del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia, ha aconseguit la màxima qualificació per aquest treball que porta per títol “Limitación de tratamientos de soporte vital en el moment de ingreso en UCI. Estudio multicéntrico nacional”. L’acte, que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu, posa de rellevància l’aposta de la institució per la docència i la recerca.

La tesi presentada és un treball inèdit en l’àmbit de la medicina intensivista en el que normalment s’estudien aspectes més relacionats amb la tecnologia. I és que la tesi aborda aspectes bioètics i fa una reflexió de com es poden fer millor les coses pel bé dels malalts, perquè rebin el tractament més òptim i beneficiós. L’estudi s’ha fet a 3.042 pacients de 39 unitats de cures intensives (UCI) d’arreu de l’estat espanyol per analitzar les decisions de caire ètic que prenen els professionals a l’hora d’ingressar un pacient en aquestes UCI, analitzant si hi ha limitacions en el tractament vital, com la ventilació mecànica (invasiva o no invasiva), la diàlisi, les medicacions vasoactives, o el suport transfusional.

Segons l’estudi observacional, en un 7,8% dels pacients els metges de l’UCI limiten aquest tractament de suport vital en el moment d’ingressar a l’UCI. Els principals criteris a l’hora de fer-ho són les limitacions funcionals, les malalties cròniques prèvies i l’edat dels pacients. L’estudi també constata que, tot i la limitació d’aquest tractament, la supervivència dels malalts és destacada, i arriba al 38% a 30 dies de l’alta. Als 6 mesos, la qualitat de vida d’aquests pacients és pitjor que la població general, especialment en dones i pacients joves.

D’aquestes dades es desprèn, segons la Dra. Olga Rubio, que és la presidenta de la Comissió de bioètica d’Althaia, que els metges d’intensius fan una reflexió d’acord amb principis ètics i buscant el bé d’aquests malalts en el moment previ a l’ingrés a la unitat de cures intensives i no només quan han ingressat a la unitat. Per això, aposta per establir una cultura de la reflexió entre els professionals sobre les decisions d’aquest tipus per tal d’adequar els tractaments a les seves necessitats reals dels pacients.

Althaia, una aposta per la docència

Aquesta tesi s’ha fet en el marc del Doctorat de Recerca en Salut de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i sota la direcció del Dr. Rafael Fernández, que és docent en aquesta universitat i Cap de Servei de l’UCI d’Althaia.

Des de l’any 2010 fins ara, 10 professionals han obtingut el doctorat, que se sumen als 12 doctors que ja hi havia a la institució prèviament. L’aposta de la institució per la recerca i la docència, donant suport als professionals que volen desenvolupar el seu doctorat, ha fet créixer aquest número. De fet, la previsió és que des d’ara i fins l’any 2018 es presentin 15 tesis més de professionals d’Althaia.

Switch to mobile version