Autor Política
16 Juliol 2015 a 16:00

37 electes s’estrenen com a diputats a la Diputació de Barcelona en aquest mandat

Mercè Conesa pren possessió com a nova presidenta

Ple de constitució de la Diputació de Barcelona // Imatge de la Diputació de Barcelona

Ple de constitució de la Diputació de Barcelona // Imatge de la Diputació de Barcelona

L’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, va prendre possessió ahir com a presidenta de la Diputació de Barcelona, després que la seva candidatura aconseguís la majoria absoluta, amb els 35 vots favorables de CiU, ERC-AM i PSC-CP (13 vots en blanc i 3 a favor de la candidata de la CUP-PA).  Conesa es converteix d’aquesta manera en la primera dona que ocupa la presidència en la història de la institució.La política que impulsaré amb el meu govern és una política social ambiciosa per als ajuntaments i les persones, i contribuiré decididament i amb fermesa a la Catalunya lliure que desitjoanunciava la primera presidenta de la Diputació.

Mercè Conesa, en la seva primera intervenció com a presidenta davant del plenari de la Diputació de Barcelona, agraïa a Salvador Esteve el seu mestratge, sota la presidència del qual ha estat responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones.La política la fem les persones i tu has fet política en majúscules al llarg de tota la teva vidadeia Conesa qui recordava que en el darrer mandat s’ha doblat la quantia del finançament municipal (de 500 a 1.000 MEUR) i s’han desplegat dos plans de xoc d’emergència social.

La nova presidenta de la Diputació de Barcelona ha recordat l’acord de governabilitat establert amb ERC-AM per aquest mandat i que “treballarà incansablement, i amb igual ambició, tant per dotar de fortalesa institucional el procés de transició nacional en què estem implicats, com per la solidesa i la centralitat de les polítiques socials“.

Les polítiques socials orientades a la cohesió social i la lluita contra la desigualtat; les polítiques econòmiques, especialment aquelles orientades a donar suport a l’estructura productiva local i les accions de foment de l’ocupació; l’accés a la cultura i als serveis públics; el foment de la transparència i el rendiment de comptes per aconseguir una administració al servei del ciutadà; i la contribució activa al procés de transició nacional seran les cinc grans prioritats del govern de Conesa i  “que concretarem aviat en un Pla d’Actuació per al mandat.

La nova presidenta de l’entitat posava l’accent en garantir l’autonomia municipal per aconseguir un major benestar per a la ciutadania i ha apostat per la governança multinivell com a un dels principis de la seva acció “Em rebel·lo contra aquell plantejament polític que vol centralitzar les polítiques socials i allunyar-les dels municipis i la seva autonomia” i mostrava el seu compromís amb el procés de transició nacional:El nou govern de la Diputació de Barcelona fa del municipalisme l’eix central i aposta perquè, en el nou país, els ajuntaments tinguin el reconeixement, respecte a la seva autonomia i finançament que pertoca com a administració més propera al ciutadà“.

Ha finalitzat reivindicant la seva condició de dona, “conscient que formo part d’un llarg itinerari de moltes i moltes dones que han lluitat per la igualtat” i recordant la figura de Francesca Bonnemaison.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, en el tram final de la seva intervenció, ha reivindicat la seva condició de dona, « », i ha recordat la figura pionera. El seu discurs ha finalitzat apel·lant al seuconeixement profund de la Diputació de Barcelona i de la realitat local”, una experiència que ha posat a disposició de l’entesa i el diàleg per desaprendre per tornar a aprendre”, parafrasejant Anthony de Mello.

 

37 electes s’estrenen com a diputats a la Diputació de Barcelona en aquest mandat

La Diputació de Barcelona inicia un mandat marcat per la presència al plenari d’un ventall ideològicament més ampli arran de la incorporació de nous grups polítics

D’altra banda, 37 dels 51 diputats –de tots els partits representats- que han pres possessió avui s’estrenen com a membres d’aquesta Corporació.

Així, els resultats de les darreres eleccions municipals han donat accés a la Diputació de Barcelona a dos grups que el mandat anterior no tenien representació: C’s, que té com a representants Miguel Ángel Ibáñez, Sonia Sierra i Salvador Tovar, i CUP-PA, amb els diputats Joaquim Jesús Duran, Maria Rovira i Laia Sabater.

Entesa és parcialment un grup nou, ja que és fruit d’un acord entre partits d’esquerres que inclou ICV, que ja tenia representació a la Diputació de Barcelona. En conseqüència, la majoria de representants són nous a la casa: Alexandra Sevilla, Jaume Asens, María de los Ángeles Gallardo, Laura Pérez, Isabel Garcia i Carles Rodríguez.

Pel que fa a la resta de partits, també hi ha cares noves entre els seus diputats i diputades. Per ordre de representativitat, CiU incorpora Joaquim Forn, Maite Fandos, Sònia Recasens, Meritxell Budó, Laura Martínez, Valentí Junyent, Jesús Calderer i Miquel Forns.

Per ERC-AM s’estrenen tots els seus representants: Juanjo Puigcorbé, Oriol Lladó, Antoni Garcia, Rafael Homet, Isaac Albert, Martí Pujol, Rosa Funtané, Josep Ramon Mut, Dionís Guiteras, Blanca Arbell i Jordi Fàbrega.

Al PSC-PM entren per primer cop al plenari de la Diputació Núria Parlon, Ana María del Puy del Frago, Jordi Ballart, Miquel González i Lluís Tomàs. Per últim, al PP també hi ha una nova cara, la de Manuel Reyes.

Composició Diputació

Switch to mobile version