Autor Societat
21 Juny 2015 a 09:30

Es crea la primera guia multiconfessional de celebracions funeràries

S’anomena “Duellum: no tan sols. Guia sobre celebracions funeràries de creences i conviccions”

Presentació de la guia funerària // Imatge del web Gencat.cat

Presentació de la guia funerària // Imatge del web Gencat.cat

Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos, Juan Jesús Domingo, conseller delegat del Grup Mémora, i Francesc Torradeflot, director de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), van presentar dijous la guia plurireligiosa de celebracions funeràries anomenada “Duellum: no tan sols. Guia sobre celebracions funeràries de creences i conviccions“.

Vendrell va explicar que “des de fa dos anys a la Direcció General d’Afers Religiosos treballem per normalitzar la diversitat religiosa, de manera que la ciutadania conegui la pluralitat de confessions que hi ha al nostre país, i aquesta guia té el valor de concretar un projecte en aquest sentit”. Domingo va expressar que la motivació de la seva organització és la sensibilitat i el respecte a les famílies: “les nostres instal·lacions són multiconfessionals i ens faltava ara donar resposta a les sensibilitats diverses i els requeriments particulars segons els diferents costums i creences”.

Torradeflot va explicar que la guia és d’accés lliure per internet i que es pot trobar als webs de les tres organitzacions que hi han col·laborat. Pel que fa al contingut va dirt que té l’objectiu de “ser una eina que permeti el procés d’acompanyament del traspàs” i que “és multiconfessional més que multireligiosa, perquè inclou també l’ateisme”. D’altra banda, va posar en relleu que “els veritables protagonistes d’aquesta guia han estat i són les diferents comunitats religioses. Han demostrat que no només poden dialogar sinó que poden fer projectes plegats en benefici de tots els ciutadans”, com ara per “trobar sentit al no sentit de la mort, quelcom transversal a totes les creences”.

El contingut, amb 165 pàgines, inclou fitxes informatives dels principals detalls de les pràctiques de cada confessió, de la manera de procedir en els moments abans de la mort, així com del tractament del cos o de com es desenvolupen els rituals que tenen lloc en el moment del funeral. Aquesta guia és accessible en línia, i a més, està disponible en diferents petits formats segons cada tradició i model. Es tracta d’un instrument per garantir que cap ciutadà no es quedi sense poder celebrar el traspàs d’un amic o d’un familiar per manca dels recursos que ofereixen les tradicions religioses i les conviccions no religioses per viure aquest moment amb prou qualitat humana i espiritual.

Les confessions incloses són les de l’Església catòlica, les Esglésies cristianes evangèliques o protestants, l’Islam, el Judaisme, el Budisme, l’Església cristiana ortodoxa, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies (mormons), els Testimonis Cristians de Jehovà, la Fe Bahá’í, l’Hinduisme, i el Sikhisme. La Guia també dedica un apartat a l’Ateisme i un apartat a la Cerimònia interreligiosa i interconviccional. Amb aquesta nova publicació es vol contribuir a normalitzar la diversitat i el pluralisme religiós present a la nostra societat, evitant prejudicis i afavorint la cohesió social.

Switch to mobile version