Autor General
19 Juny 2015 a 17:00

Demà se celebra el primer concert del V Festival Internacional Orgue de Montserrat

Abat Cassià M. Just, in memoriam

L'Escolania de FIOM // Imatge cedida per l'Abadia de Montserrat

L’Escolania de FIOM // Imatge cedida per l’Abadia de Montserrat

Demà dissabte, dia 20 de juny, a les 21 h, tindrà lloc el primer dels concerta del V Festival Internacional Orgue de Montserrat a la Basílica de Santa Maria: Abat Cassià M. Just, in memoriam. Anirà a càrrec de l’Escolania de Montserrat i de la Capella de Música, dirigits per Llorenç Castelló,que recrearan grans obres del repertori coral religiós romàntic amb acompanyament de l’orgue a mans de l’organista Mercè Sanchis. Les veus que habitualment lloen la Mare de Déu continuen aquesta lloança amb aquest concert tan singular.

El repertori serà el següent:

  • – César Franck (1822-1890)                   Psalm 150
  • – Felix Mendelssohn (1809-1847)        Ave Maria
  • – Johanes Brahms (1833-1897)            Lass dir nur nichts nicht dauren…
  • – Anselm Ferrer (1882-1968)               Ave Maria
  • – César Franck (1822-1890)                 Pastorale op. 19
  • – Francis Poulenc (1899-1963)            Litanies a la Vierge Noire
  • – Arvo Pärt (n. 1935)                              Vater Unser
  • – Edward Elgar (1857-1934)                Psalm 48: Great is the Lord, Op. 67

A més de dema, 20 de juny, també els dies 18 de juliol, 8 d’agost i 5 de setembre, a les 21h, es podrà gaudir d’uns concerts que tenen un caire de celebració i un accent coral important: el Festival Internacional Orgue de Montserrat 2015, que aposta per un programa ple i divers, amb tocs d’obertura cap a noves propostes i amb un nivell musical remarcable. L’entrada és lliure,

El cicle l’obrirà l’Escolania de Montserrat, seguida de la Missa de Santa Cecília de Charles Gounod, a continuació gospel amb els Messengers i improvisació d’orgue, i es clourà amb música per a oboè i orgue.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam arriba a la cinquena edició. Des de 2011, l’estiu a Montserrat té so d’orgue i molts artistes d’arreu del món han pogut tocar aquest instrument inaugurat l’abril de 2010 i “ens han enlairat l’esperit amb l’art dels més grans compositors”, com assegura el director artístic del FIOM, el P. Jordi-Agustí Piqué.

El dissabte 18 de juliol, la Missa de Santa Cecília de Charles Gounod, en les veus de solistes internacionals i cors de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), acompanyats pel mestre Joan Paradell, organista titular de la Capella Musical Sixtina, ens endinsarà en el gran repertori litúrgic del romanticisme.

El dissabte 8 d’agost, el FIOM farà un salt cap a la contemporaneïtat: l’orgue de Montserrat dialogarà a mans del mestre Tomasz Adam Nowak, organista titular de S. Lambert de Münster, que improvisarà sobre cants espirituals gospel, interpretats pel popular grup Messengers.

Finalment, el dissabte 5 de setembre, i com sempre a les 21h, es clourà el cinquè Festival Internacional Orgue de Montserrat amb el singular concert que combinarà la veu de l’oboè amb els solistes Cristian Moré i Màxim Solanes, acompanyats a l’orgue pel mestre Jordi Vergès, organista titular de la Catedral de Tarragona.

P. Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i director artístic del FIOM, assegura que el Festival d’aquest any presenta un programa “ple i divers, amb tocs d’obertura cap a noves propostes i amb un nivell musical remarcable; una fita important, una etapa més de consolidació i de voluntat de futur”.

Aquest Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. Catalunya Música dóna suport a aquest Festival i enregistrarà alguns dels seus concerts-. Tots ells, per això, s’oferiran en directe a través de Montserrat Ràdio (100,6FM) i de Montserrat TV 

Aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional. Tots els concerts se celebraran a la Basílica de Santa Maria de Montserrat a les 21h i l’entrada serà lliure

Switch to mobile version