Autor Cultura
15 Abril 2015 a 12:00

L’Auditori del Convent acull la presentació de l’últim volum de “Santpedor a l’abast”

Divendres es presenta el llibre ‘Antoni Vila i Sala (1863-1936)’

Antoni Vila i Sala, Mossèn Vila // Imatge cedida per l'Ajuntament de Santpedor

Antoni Vila i Sala, Mossèn Vila // Imatge cedida per l’Ajuntament de Santpedor

L’auditori del convent de Sant Francesc de Santpedor acollirà aquest divendres, 17 d’abril, la presentació del llibre ‘Antoni Vila i Sala (1863-1936)’, escrit per l’historiador local Francesc Vila. Es tracta de l’onzè volum de la col·lecció de llibres ‘Santpedor a l’abast’ que edita l’ajuntament sanpedorenc des de l’any 1992, any en que es va publicar el primer volum. En aquesta ocasió es recull la trajectòria d’aquest eclesiàstic i historiador local.

L’acte, obert a tothom, comptarà amb la participació del president del Centre d’Estudis del Bages, Jaume Serra, i de l’alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà. La cantautora Anaïs Vila clourà l’acte amb la interpretació de temes del repertori del seu disc ‘Entre els dits’.

El darrer monogràfic d’aquesta col·lecció aprofundeix en la trajectòria vital i cultural d’Antoni Vila que va dedicar bona part de la seva activitat intel·lectual a treballar en el compendi de la història local a través de la publicació de llibres com la ‘Història documentada de la vila de Santpedor’ (1898), el ‘Compendi popular de la història de Santpedor’ (1922) i monografies com la que va dedicar a la figura del timbaler del Bruc, l’any 1890. Mossèn Vila també va destacar per la important tasca d’ordenació que va portar a terme als arxius municipal i eclesiàstic, sobre el qual va elaborar diferents treballs.

Els títols de la col·lecció

La col·lecció ‘Santpedor a l’Abast’ compta actualment amb un total d’onze volums, comptant el que es presentarà aquest divendres, escrits per estudiosos, historiadors i intel·lectuals santpedorencs que han fet treballs de recerca sobre diferents aspectes del patrimoni cultural, natural i la història de la vila.

Els títols publicats fins ara són:

  • 1. Història natural / Josep Illa, Bernat Soler; amb la col·laboració d’Anna M. Vicente
  • 2. Recull històric 1814-1992 / Jordi Vila i Prat (1993)
  • 3. El Barri antic : present i futur / Jordi Ludevid, Francesc Vila, Jordi Falip (1994)
  • 4. Costumari / Jaume Prat i Vila (1995)
  • 5. Sant Pere d’Or, un temple mil·lenari / Eduard Sànchez, David Olivares, Josep M. Feixas (1996)
  • 6. Recorregut pel Santpedor d’abans i d’avui / Pere Vila i Rovira (2000)
  • 7. Memòria històrica : el cinema a Santpedor / Xavier Codina i Balletbó (2006)
  • 8. Santa Anna de Claret : 500 anys patrona de Santpedor (1507-2007) / Josep Maria Feixas (2007)
  • 9. L’Alternativa Municipal de Progrés de Santpedor / Carme Botifoll Benasat (2012)
  • 10. Santpedor durant la Guerra de Successió : 1705-1714 / Mireia Vila (2014)
Switch to mobile version