Autor Notícies
10 Abril 2015 a 13:00

Es descobreix una part oculta del Pont Vell

Els treballs arqueològics per la construcció de la passera han permès veure part del tercer arc cobert per la calçada de la carretera C-1411b

pontvellmanresa

Imatge de la web Wikipedia

 

Els treballs de prospecció arqueològica previs a la construcció d’una passera de vianants a tocar del Pont Vell, al costat de la carretera C-1411b, han posat al descobert una part del tercer arc del pont que havia quedat soterrada per la capa d’asfalt de la carretera.

L’actuació dirigida per l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona s’emmarca dins de les obres de construcció d’un itinerari de vianants entre el Pont Vell i l’accés a l’estació de Rodalies. Aquesta intervenció arqueològica, que ha de permetre millorar l’ús d’aquest element patrimonial de primer ordre que distingeix la ciutat de Manresa, ha destapat una part del tercer arc de l’extrem sud del pon que estava cobert per la calçada de la carretera C-1411B des de finals del segle XIX.

Aquest arc es creu que va quedar soterrat entre la construcció de la via del tren, entorn al 1860, i l construcció de la carretera d’Esparreguera a Igualada en aquest tram, pel 1880. Per això no va resultar afectat ni per la destrucció de part del Pont Vell en la retirada de les tropes republicanes el 24 de gener de 1939 ni per la reconstrucció que se’n va fer entre 1960 i 1962.  Tot i la descoberta al final de l’obra es tornarà a restituir la carretera i les restes del pont quedaran cobertes de nou per la seva conservació.

Aquesta actuació suposa una millora de la connectivitat de la ciutat amb el Camí Ignasià i forma part de les iniciatives que tenen per objectiu millorar els itineraris i infraestructures de la ciutat de cara al projecte Manresa 2022, data en la qual es commemoraran els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

El Pont Vell sobre el riu Cardener, a Manresa, és una obra medieval catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, per això, en aquest projecte s’ha tingut en compte la necessitat de mantenir els valors paisatgístics de l’entorn del pont. La intervenció global per construir la passera de vianants al Pont Vell té un pressupost de 291.291,78 euros (IVA inclòs) i un termini previst de 4 mesos. També inclou els treballs de millora de l’itinerari de vianants en el vial d’accés al barri de la Guia i els treballs de millora a l’entorn de la Creu de la Guia.

 

Switch to mobile version