Autor Societat
10 Abril 2015 a 18:00

Els Bombers s’adhereixen a la ILP contra la pobresa energètica

Denuncien que és la causa de molts incendis domèstics

Bombers Parking

Els Bombers denuncien que molts incendis domèstics són provocats per la pobresa energètica // Foto: Sergi Colomer

El cos de bombers de la Generalitat de Catalunya s’han adherit a la campanya de la ILP d’Habitatge contra els desnonaments i la pobresa energètica a través d’un vídeo publicat sota l’etiqueta #BombersILP per denunciar una realitat que a dia d’avui ja afecta a 320.000 famílies a Catalunya.

Encara que no existeixen dades al respecte, els bombers estimen que la pobresa energètica és la causa del 70% dels incendis domèstics. També denuncien que aquesta és una realitat totalment silenciada, ja que els informes que es realitzen després d’una intervenció per un incendi domèstic acostumen a atribuir la causa a accidents fortuïts, i no a la situació de pobresa energètica o situació d’infrahabitatge que patia la família. No obstant, alguns estudis sobre la matèria apunten que en l’any 2012 es podrien haver produït a l’Estat espanyol entre  2.400 i 9.600 morts prematures vinculades a aquesta problemàtica.

Els bombers asseguren que en molts dels incendis domèstics troben un patró comú: un tall de subministrament per manca de recursos que deixa a les famílies sense accés a béns de primera necessitat com la llum o la calefacció. No obstant, moltes vegades el tall de subministrament encara no s’ha produït, però el sol temor a una factura impagable també pot desencadenar situacions de risc que acaben amb accidents. En  aquest sentit, són factors de risc habitual les instal·lacions elèctriques defectuoses, les preses de subministraments irregulars, sobrecàrregues d’instal·lacions i electrocucions. A aquests riscos cal sumar-hi els relacionats amb la utilització d’estufes improvisades de llenya i de gas.  Aquests factors es multipliquen davant les dificultats per accedir a un  habitatge digne, que obliguen a moltes famílies a l’ocupació d’immobles buits o la supervivència en situacions de molta precarietat.

A dia d’avui, ni  el fons, ni la garantia del no tall, ni la informació en  les cartes de  interrupció del subministrament, mesures indispensables per acabar amb aquesta xacra, s’estan portant a la pràctica. En aquest sentit la ILP de l’Habitatge estableix expressament que no es produeixi cap tall i que siguin les empreses subministradores les que assumeixin les responsabilitats i no només els beneficis de gestionar aquests serveis bàsics.

Switch to mobile version