Autor Societat
21 Març 2015 a 13:30

Jornada sobre les desigualtats de gènere en el mercat laboral

Una matinal organitzada pel Consell Comarcal del Bages

La conferència central ha anat a càrrec d’Anna Mercadé

La conferència central ha anat a càrrec d’Anna Mercadé // Imatge cedida pel Consell Comarcal del Bages

Ahir al matí, es va dur a terme  la jornada ““Economia i gènere: mite o realitat”, organitzada pel Consell Comarcal del Bages, a la FUB. La conferència central ha anat a càrrec d’Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i experta en creació d’empreses i lideratge femení. La jornada s’ha emmarcat en els actes del Dia internacional de la dona treballadora que es va celebrar el 8 de març.

Mercadé va oferir als assistents, una xerrada en la qual va mostrar algunes dades sobre la situació de les dones en el mercat labora. Així, les dones cobren un 19% menys en preu/hora que els homes fent la mateixa feina; falten 865 dones als consells d’administració d’empreses de Catalunya perquè es compleixi la llei de paritat de gènere; i les dones són pràcticament inexistents a la part alta de la piràmide professional malgrat que representen el 60% dels titulats universitaris de Catalunya.

Mercadé va destacar que “la macroeconomia, la geopolítica, l’han fet els homes, les dones no hi som. Però la microeconomia és que la que fa funcionar un país”. I va explicar casos com el d’alguns països nòrdics en què el fet d’haver tingut fills és valorat positivament a l’hora de presentar-se a una oferta de treball, “ja que es considera que si has tingut fills has desenvolupat certes competències, t’has sabut organitzar…”, una situació ben diferent a Catalunya i en altres països on la maternitat penalitza les oportunitats laborals de les dones.

La matinal va ser inaugurada pel conseller comarcal de Benestar i Família, Joan Vinyes, que va recordar que tot just fa un segle que les dones poden votar o ha explicat que “la meva àvia no podia anar a obrir un compte bancari sense el permís del seu marit”. Vinyes va fer referència a la tasca de conscienciació sobre la igualtat que el Consell Comarcal del Bages du a terme en escoles i instituts perquè va explicar que “la realitat és que encara existeixen desigualtats, l’arrelament de la diferència entre home i dona és molt profund, i cal treballar en la formació i la sensibilització”.

L’ha acompanyat en l’obertura de l’acte Ivet Castaño, coordinadora territorial a la demarcació de Barcelona de l’Institut Català de les Dones. Castaño va recordar que la igualtat retributiva continua sent un repte i que la dificultat de les dones per arribar a càrrecs de responsabilitat implica la pèrdua de talent femení.

La jornada va comptar també amb una taula rodona on van participar quatre dones emprenedores del Bages que alhora van explicar la seva experiència. En aquesta taula es van parlar de conceptes com el sostre de vidre que impedeix a la majoria de dones progressar en la seva carrera professional i arribar a llocs de responsabilitat, o la “falsa igualtat”, una percepció social errònia que sobre la desigualtat d’oportunitats entre homes i dones.

Switch to mobile version