Autor Societat
11 Març 2015 a 17:30

Instal·len quatre caixes niu en un edifici de Sant Fruitós de Bages

Objectiu: la conservació de l’edifici, la seguretat i la reproducció d’ocells

Una de les caixes niu instal·lades pels agents rurals a Sant Fruitós del Bages // Imatge cedida per la Generalitat

Una de les caixes niu instal·lades pels agents rurals a Sant Fruitós de Bages // Imatge cedida per la Generalitat

Quatre caixes niu artificials van ser instal·lades a Sant Fruitós de Bages per efectius del Grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquests col·lectius van comptar també amb el suport de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

Aquesta actuació va tenir lloc al Cobert de la Màquina del batre, un  edifici que antigament havia servit per a realitzar tasques relacionades amb les feines de batre i emmagatzematge de gra i on es reproduïen habitualment una desena de parelles de ballester. L’edifici, que actualment se situa dins del casc urbà, mostra problemes de  conservació i despreniments ocasionals, i per aquest motiu l’Ajuntament va col·locar-hi una xarxa protectora.

Però un ornitòleg local va advertir que la xarxa impedia la nidificació d’ocells insectívors protegits. L’opció de les caixes niu permet compatibilitzar la conservació de l’edifici i la seguretat ciutadana amb la reproducció dels ocells. Les caixes han comptat amb el finançament de l’Institut Català d’Ornitologia i del Centre d’Estudi i Divulgació del Medi Ambient Galanthus.

En l’entorn del Bages trobem moltes espècies protegides d’ocells (oreneta comuna, oreneta cuablanca, falciot, ballester), especialment ara que arriba la primavera i  s’inicia seva la nidificació. Moltes d’elles són insectívores amb un clar benefici en el control de plagues.  Si tenim, per exemple, un niu d’orenetes al nostre edifici, podem evitar la picada de  2500 mosquits cada dia.

Més enllà dels avantatges que comporten, sovint aquestes espècies no són benvingudes (sorolls, brutícia). Moltes persones proven d’obstaculitzar-los-hi l’accés o els trenquen els nius. Els agents rurals, reben sovint queixes d’arreu de Catalunya respecte a les molèsties que ocasionen.

Els agents rurals realitzen tasques de sensibilització i educació ambiental, actuacions preventives o pal·liatives “in situ”…  amb l’objectiu de prendre consciència de la importància d’aquestes espècies. A més a més, també imparteixen i ofereixen sessions informatives per als nens de les escoles. La xerrada dedicada a aquestes espècies d’animals s’anomena “El millor insecticida natural”.

Switch to mobile version