Autor Cultura
27 Febrer 2015 a 12:00

“L’orfe del clan dels Zhao” arriba al Kursaal en doble funció

Peça guanyadora de 6 Premis Butaca

"L'orfe del clan dels Zhao" arriba al Kursaal en una doble funció aquest cap de setmana

“L’orfe del clan dels Zhao” arriba al Kursaal en una doble funció aquest cap de setmana // Imatge cedida pel Kursaal

Demà a les 21.00h, i diumenge 1 de març a les 18.00h, Oriol Broggi torna al Kursaal amb “L’orfe del clan dels Zhao”, una tragèdia ambientada en la Xina del segle XIII amb format de conte.

L’obra, guanyadora de sis Premis Butaca en la darrera edició dels guardons, compta amb les interpretacions de Pablo Derqui, Òscar Muñoz (en substitució de Julio Manrique), Lluís Marco i Marta Marco, entre d’altres, protagonitzant la història d’aquest orfe que venjarà la mort de la seva família.

“L’orfe del clan dels Zhao” és una obra xinesa de l’era Yuan, pertanyent al segle XIII, que s’atribueix al dramaturg Ji Junxiang. El títol complet de l’obra és “La gran venjança de l’Orfe Zhao”, pertany al gènere dramàtic “zaju”, i reflexiona sobre un tema central: la “venjança”. Es tracta d’una peça estructurada en sis parts en les quals s’aglutinen cinc actes i una part que, en ocasions, pot ser un interludi, o tal i com és en aquest cas, un pròleg. Compta amb diàlegs i cançons, i es desenvolupa durant la primavera i la tardor.

La primera peça xinesa coneguda a Europa està basada en un fet històric del regne de Jin durant el període dels Regnes Combatents (475-221). Va ser escrita entre el 1260 i el 1280 per Ji Juxiang, i convida als espectadors a seguir la història real del metge ambulant Cheng Ying i el seu paper fonamental com a salvador de la nissaga Zhao. Avui sembla una història llegendària, i remet a un món antic de venjances i traïcions entre clans, un exemple de la literatura xinesa universal.

El mateix dia que Du’an Gu, cap de seguretat de l’imperi, extermina els tres-cents membres de la família Zhao, la princesa, filla de l’emperador, dóna a llum un nen que serà el darrer supervivent de la nissaga. Amb ell hi ha l’esperança de salvar tota una família que ha mort injustament. Cheng Ying, metge de la princesa, per tal de restablir l’ordre i fent nom a la justícia decideix sacrificar el seu propi fill, també acabat de néixer, i fugir amb l’orfe. A partir d’aquí l’orfe creix amb una identitat falsa al mateix palau de Du’an Gu amb dos pares. Quan sigui gran, i estigui format, quan hagi conegut tots els secrets de les arts i de les armes, Cheng Ying li explicarà la veritat i ell no tindrà més opció que enfrontar-se al seu propi destí.

Les entrades es poden adquirir a les taquilles del teatre, o bé per internet a través del web del Kursaal.

Switch to mobile version