Autor Articles i estudis
10 Febrer 2015 a 10:30

#dónalacara

Imatge del web de l'Associació Obertament

Imatge del web de l’Associació Obertament

L’associació Obertament ha iniciat la campanya #dónalacara que té l’objectiu de conscienciar sobre un dels aspectes de l’estigma associat a la salut mental: l’aïllament social. Alhora, la campanya reclama un paper actiu per part dels ciutadans a l’hora de combatre els es tabús en salut mental parlant obertament d’aquests temes.

Tothom té salut mental, igual que tothom té salut física. Ambdues canvien durant la nostra vida i, com el nostre cos, la nostra ment es pot sentir malament.

Els problemes de salut mental són més comuns del que es pensa. De fet, una de cada quatre persones n’experimentarem algun al llarg de la nostra vida. Els efectes són tan reals com un braç trencat, tot i que no hi hagi un guix o un cabestrell que ho demostrin.

La salut mental no és només l’absència d’un trastorn mental. L’OMS la defineix com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.

Tenir un diagnòstic de salut mental no suposa, per tant, un impediment per portar una vida normalitzada en comunitat, i per gaudir d’una bona salut mental.

Si tens un problema de salut mental i tens por o no saps com parlar-ne amb les persones que t’envolten, et donem uns quants consells per començar.

Què són els trastorns mentals?

Els trastorns mentals es refereixen a una àmplia gamma de condicions de salut mental que afecten temporalment i substancialment la capacitat de les persones per afrontar les demandes de la vida diària. Aquesta condició pot causar alteracions de pensament, de percepció, d’estat d’ànim, de personalitat o de comportament, tot i que de vegades és invisible i no aparent davant els altres.

A diferència de la discapacitat psíquica o la demència, el trastorn mental no disminueix ni deteriora les facultats mentals, sinó que les altera de forma esporàdica.

El tractament i la recuperació són possibles i moltes persones amb un problema de salut mental  portem una vida normalitzada.

Preguntes freqüents

Són els trastorns mentals un tipus de discapacitat intel·lectual o dany cerebral?

No. Són desajustos de salut com qualsevol altre, com l’asma, la diabetis o els problemes al cor. A diferència de la discapacitat psíquica o la demència, el trastorn mental no disminueix ni deteriora les facultats mentals, sinó que les altera de forma esporàdica.

Un trastorn mental és incurable? Dura tota la vida?

No. La majoria ens recuperem després d’un tractament adequat i portem una vida normalitzada.

Existeixen trastorns mentals greus que poden esdevenir crònics i per tant requerir un tractament continuat. Igual com passa amb les malalties físiques, que n’hi ha de cròniques i n’hi ha de transitòries, el trastorn mental pot ser portat de forma que la persona pugui gaudir d’una vida plena i satisfactòria.

Podem les persones amb un trastorn mental fer una vida normalitzada?

. Podem! Amb el tractament adequat i amb un entorn social i familiar favorable, una persona amb un problema de salut pot superar les limitacions del trastorn i pot treballar, mantenir relacions socials, cuidar dels seus fills, etc.

Malgrat que algunes persones podem arribar a rebre la incapacitació laboral per raó de salut mental, la majoria de nosaltres som capaços de dur a terme moltes tasques en espais comunitaris i socials.

S’hi neix amb el trastorn mental?

No. La predisposició genètica pot ser un dels factors que incideixen en l’aparició d’alguns trastorns mentals. Però també hi ha factors ambientals que influeixen com l’estrès, el consum de drogues, traumatismes cerebrals, malalties orgàniques, un esdeveniment traumàtic o una situació de crisi econòmica.

Tothom pot desenvolupar un trastorn mental?

. Tothom és vulnerable de tenir problemes de salut mental, com de patir qualsevol altra malaltia. Una de cada quatre persones tindrà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Per això és important parlar-ne obertament, perquè redueix l’estigma i ajuda a posar-hi remei quan apareix.

Les persones amb trastorn mental són violentes?

No. Les persones que patim un trastorn mental no tenim més conductes violentes que la resta de la població. De fet, tenim més probabilitat de ser víctimes que autors d’actes violents.

A més, normalment evitem les situacions violentes, ja que ens generen un estrès excessiu. La majoria dels crims violents i homicidis són comesos per persones que no tenen cap trastorn mental. Tenir un caràcter agressiu és independent del patiment d’un trastorn mental.

Les persones amb problemes de salut mental han d’estar recloses a centres psiquiàtrics?

No. Moltes recuperacions i tractaments no necessiten d’hospitalització i en cas necessari, els ingressos són temporals. Els centres psiquiàtrics, en l’actualitat, ja no són institucions d’aïllament i internament.

És l’estigma un dels principals problemes per a les persones que tenim un trastorn mental?

. Una de les barreres més grans per recuperar-se d’un trastorn mental és afrontar les actituds negatives de l’altra gent. Això sovint suposa aïllament social i discriminació pel sol fet d’haver tingut un trastorn.

Una actitud positiva i de suport per part de familiars, amics, companys de feina, serveis de salut, professionals i altres membres de la comunitat cap a la gent amb trastorn mental és vital per assegurar la qualitat de vida i la recuperació.

Com puc ajudar una persona amb trastorn mental?

Hi ha moltes maneres d’ajudar una persona que està passant per un problema de salut mental. Un dels primers passos és fer-li saber que pot parlar obertament d’aquest tema amb tu. Els nostres consells et poden ajudar a iniciar una conversa i a ser un gran suport per al teu amic o familiar.

Associació Obertament

Switch to mobile version