Autor Cultura
27 Febrer 2015 a 17:30

Arriba la 28a edició de la Fira de l’Aixada de Manresa

Viatge a l’Edat Mitjana durant tot el cap de setmana

Manresa celebra la 28a Fira de l'Aixada // Imatge de la web de l'Ajuntament de Manresa

Manresa celebra la 28a Fira de l’Aixada // Imatge de la web de l’Ajuntament de Manresa

Aquest cap de setmana, els carrers de i places del centre històric de Manresa es vestiran de gala i viatjaran a l’Edat Mitjana en la 28a edició de la Fira de l’Aixada. La fira comptarà amb unes 200 parades, que mostraran l’art dels antics oficis: forjadors, retaulers, tallistes, ceramistes, vitrallers i llauners, que se situaran a la Plana de l’Om i al Parc de la Seu. Al llarg de tot el recorregut de la fira, diversos artesans mostraran el seu treball, i també es podran degustar menges i beuratges típics de l’època.

Els visitants podran gaudir d’uns espectacles principals que recreen un argument basat en tres moments històrics de la ciutat de Manresa: l’entrada del bisbe Galceran Sacosta a la ciutat, l’arribada del rei Pere III i la reina Maria de Navarra i el seu el comiat i, finalment, l’arribada de la Llum, peces que seran complementades amb noves obres presentades per les diverses entitats i grups culturals.

Per la seva banda, el Grup de Dansa Cor de Catalunya presentarà El senyor i la minyona; i les Zíngares de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages recrearan Adaleda, l’aprenenta de zíngaraJafudà i Musieta serà l’estrena del Taller d’adults de la Sala els Carlins; i els Grallers dels Geganters de Manresa presentaran Tonades, Pillos i gormands, un espectacle a càrrec del nou grup Expressa’t, art, cos i dansa.

També es podrà gaudir de l’adaptació de l’espectacle Jump, amb teles aèries, de la Companyia Ben Grillats al Parc de la Seu, i el Casal del Sord estrenarà la peça La camisa de la felicitat, i el grup de recreació històrica Hávamál arribarà des de Lleida amb les seves propostes per donar a conèixer l’Alta Edat Mitjana, amb exhibicions de lluita vikinga.

Finalment, els Ministres de l’Aixada presentaran Món de dracs, un conte medieval musicat que es destina a un públic familiar, i que es durà a terme a l’Espai Plana de l’Om.

La Fira de l’Aixada també comptarà amb activitats per als infants, que s’instal·laran a la plaça Milcentenari, la Plana de l’Om, el Parc de la Seu i la plaça del Carme: passejades amb poni, amb ruc, llits elàstics, tallers de picapedrers i malabars, tir amb arc, una escola de màgia, la construcció d’un puzzle amb vitralls, els jocs artesanals de Medievàlia i el taller de catapultes Catapultàlia són algunes de les propostes.

Amb motiu de la fira de l’Aixada el mercat agrari, que normalment té lloc a la plaça Major, els dissabtes, es trasllada a la plaça de Sant Domènec. No es permetrà els vehicles estacionar a la plaça i només s’hi podran quedar per a fer la càrrega i descàrrega i dins dels horaris habituals.

A més del mercat medieval els manresans i els visitants podran gaudir d’altres activitats, com ara el 12è Campionat de Billar Ciutat de Manresa, que es durà a terme el dissabte i el diumenge a les 10 del matí al Passatge Dipòsits Vells, 4; una exposició de clics medievals al centre d’Interpretació Medieval del carrer Balç; el teatre litúrgic Misteri de la Llum, a l’Església del Carme el dissabte i el diumenge, a les 8 del vespre; i la 4a edició del concurs Instantànies de la llum, que tindrà lloc d’11.30h a 13h. Les inscripcions s’han de fer a la Muralla del Carme i els textos inspirats en la Festa de la Llum s’hauran de lliurar abans de les 13.00 hores. De 18.00 a 20.00 h. el Casino acollirà la lectura en veu alta dels te xtos seleccionats.

Switch to mobile version