Autor Cultura
16 Gener 2015 a 16:00

L’Escolania de Montserrat publica nou CD amb Bernat Vivancos

“In Montibus Sanctis” recull 8 adaptacions de cants religiosos

Portada del CD In Montibus Sanctis, de l'Escolania de Montserrat

Portada del CD In Montibus Sanctis, de l’Escolania de Montserrat // Foto cedida Discos Abadia Montserrat

D’esdeveniment pot qualificar-se l’edició del nou CD de l’Escolania de Montserrat, “In Montibus Sanctis” (Discos Abadia de Montserrat), amb vuit obres del compositor Bernat Vivancos (Barcelona, 1973), basades en conegudes peces de la música religiosa. Vivancos ha estat director musical de l’Escolania, fins a juny de 2014, durant els set últims cursos. En el transcurs del seu treball amb l’Escolania ha anat gestant les obres enregistrades ara en el CD, “fetes a mida per a l’Escolania, ja sigui de cara al repertori litúrgic, o de concerts”.

En paraules de Bernat Vivancos: “Són obres que s’anaven gestant, provant i elaborant pràcticament en directe, en viu”. El compositor remarca que ha estat fidel a la figura de “Mestre de Capella”, ben present en la història de la música montserratina, i ha combinat la direcció amb la composició. Vivancos dedica el disc al seu mestre, també compositor i director, el P. Ireneu Segarra, de perenne record a Montserrat. A més de l’Escolania, han participat en l’enregistrament l’organista Mercè Sanchís i la Capella de Música de Montserrat.

El llibret del CD inclou un escrit de presentació del novel•lista Jaume Cabré, gran coneixedor de l’art de la música, com es pot comprovar amb la lectura dels seus llibres. En paraules de Cabré les vuit obres de Vivancos són “una mena de paràfrasis de cants litúrgics o si més no religiosos; l’origen d’aquests cants, abans de passar la mà de Vivancos, són coneguts; i això els confereix l’interès de veure com l’autor parafraseja, varia, deforma, exalta la música que estima i la fa seva i em deixa amb la boca oberta pel resultat final”. “El resultat final és un miracle musical. He tractat d’explicar, prou debades, per què aquesta música m’atrau fatalment. No puc expressar tot el que sento: però precisament sé que allò que ronda l’inefable és el que m’ha enriquit com a persona i enriquirà a qui l’escolti”, afegeix l’escriptor.

Ens trobem doncs, davant d’alguna cosa més que un producte cultural a l’ús, una conjunció d’art vell i nou, amb una qualitat que satisfarà al gust més exigent. Els títols de les obres incloses a “In Montibus Sanctis” són els següents: “Ave Maria de Schubert”, “Ave Maria de Bach”, “Fundamenta eius (Salm 87)”, “Salve Regina”, “Salve Montserratina ‘Cantantibus organis’”, “Welcome”, “Es ist ein Ros entsprungen” i “Santa nit”.

Switch to mobile version