Autor Societat
28 Gener 2015 a 16:00

La FMC intenta solucionar el problema dels pisos buits

Els ajuntaments afectats creuen que hi ha manca de rigor en l’anunci de la Generalitat sobre habitatge

Pis Buit

Pis Buit // Imatge cedida per la Federació de Municipis de Catalunya

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) es va reunir divendres passat amb diversos representants dels ajuntaments que formen part de la Comissió d’Habitatge per tractar les informacions publicades durant la setmana sobre l’anunci de la Generalitat de Catalunya en relació a les inspeccions que s’han realitzat als habitatges amb protecció oficial desocupats per part del Departament de Territori i Sostenibilitat.

La màxima prioritat dels municipis és la mobilització del Parc dels habitatges buits en funció de les necessitats de cada municipi. Tot i així, cal diferenciar el parc d’habitatges de titularitat privada que té com a principal finalitat l’especulació, com són els pisos de les entitats financeres que han desnonat famílies i no han fet cap esforç per reocupar-los enfront del parc d’habitatges de protecció pública, destinat a generar polítiques socials per donar resposta a la problemàtica de l’accés a l’habitatge. Per exemple, a Barberà, l’Ajuntament no té cap pis de protecció oficial de titularitat municipal buit.

Els representants municipals que van assistir a la reunió van acordar sol·licitar una reunió amb Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, i els ajuntaments afectats. Els representants dels ajuntaments van manifestar el seu malestar  per la manca de rigor de la Generalitat en el tractament de la informació davant del problema, al qual les administracions locals estan destinant molts esforços i recursos. Segons la Federació, les dades facilitades per la Generalitat no han estat contrastades amb el caràcter rigorós que requereixen les inspeccions, i no s’han fet les comprovacions necessàries sobre el terreny per verificar el nombre real d’habitatges buits. Les dades facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat surten del càlcul a partir de l’encreuament de dades de pisos construïts i pisos visats, és a dir, no compten amb la certificació necessària per a vendre els habitatges de protecció oficial.

Des dels municipis es vol defensar la necessitat d’abordar les polítiques socials d’habitatge d’una manera conjunta des de tots els àmbits. Per aquest motiu es vol mantenir la relació de confiança amb què s’ha treballat des dels municipis amb la pròpia Generalitat, coneixedora com ha estat d’aquest esforç que es fa des d’administracions locals per donar una resposta en tot el seu conjunt a la problemàtica de l’accés a l’habitatge.

Switch to mobile version