Autor Cultura
22 Gener 2015 a 17:00

Gairebé 85.000 espectadors visiten el Kursaal el 2014

Un nou rècord de públic en els vuit anys del teatre

El gerent del Kursaal, Jordi Basomba, el regidor de Cultura  de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i el coordinador del Galliner, Joan Morros, durant la presentació del balanç de la temporada 2014

El gerent del Kursaal, Jordi Basomba, el regidor de Cultura
de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i el coordinador del Galliner, Joan Morros, durant la presentació del balanç de la temporada 2014 // Imatge cedida pel Kursaal

El Kursaal ha tancat la temporada del 2014 amb 84.694 espectadors – un 4,36% més que l’any 2013 – 140 espectacles – respecte als 128 del 2013 – 195 funcions – en relació a les 175 del 2013 – i una ocupació total del 76,18% que representa un augment del 0,48%.

La gran diversitat de gèneres i la qualitat dels espectacles programats, la relació de proximitat amb el públic, o l’aposta pel Servei Educatiu han estat algunes de les claus de la bona marxa de l’equipament, que segueix una línia de treball de continuïtat que l’ha situat entre els teatres de referència a nivell nacional.

Durant el 2014, dins de la programació estable de la qual se n’encarrega l’Associació Cultural El Galliner, es van programar 12 espectacles i 20 funcions més que l’any 2013, un doble increment que explica que el nombre d’espectadors arribés als gairebé 85.000. No obstant això, la ocupació s’ha mantingut de manera similar, si bé amb un petit augment, en un 76,18% respecte al 75,7% de l’any 2013.

Comparativa del nombre d'espectadors del Kursaal durant els vuit anys de la seva existència

Comparativa del nombre d’espectadors del Kursaal durant els vuit anys de la seva existència // Image cedida pel Kursaal

En relació als gèneres, el teatre continua sent el que reuneix més públic amb un total de 47,1%, malgrat l’any 2013 va arribar al 51%. El teatre musical ha augmentat el seu públic de 25.164 a 29.535, així com també al programació de dansa de 3.753 a 5.318. Una programació que s’ha vist reforçada pel prestigi i qualitat dels muntatges així com per l’efecte del projecte educatiu Fem Dansa!. L’òpera en canvi ha patit, igual que el teatre, un petit descens de públic, que ha passat dels 3.488 als 3.068.

El muntatge que va reunir més espectadors a la platea del Kursaal va ser el musical “Sonrisas y lágrimas” en les seves set funcions, arribant als 4.540 espectadors.

Un altre dels motius de l’increment de funcions del Kursaal durant el passat 2014 ha estat el Toc de Prop, un nou abonament de teatre a la sala petita del Kursaal que es va oferir per primera vegada el segon semestre de l’any. Es tracta d’un pac d’obres teatrals de petit format de les quals se’n programen entre dues i tres funcions. La primera experiència va ser molt positiva, amb un total de 180 abonaments venuts, fet que ha suposat un nombre total d’abonaments de 2.452 en tot el 2014, 128 més que l’any passat.

Fora dels abonaments hi ha entrades amb preu especial per a menors de 25 anys, per a majors de 65 i una tarifa d’última hora per segons quins espectacles. A més, també hi ha les promocions com per exemple la del Shopping Night, en què es van vendre 3.488 entrades amb un 50% de descompte.

L’any 2014 l’Associació Cultural El Galliner va continuar apostant pel cicle de Gent Gran i Platea Jove, i des del Servei Educatiu del Kursaal es va mantenir l’aposta pels 4 projectes educatius que impulsa, i que any rere any incrementen notablement el nombre de participants, que el 2014 han estat 2.867.

Una altra dada rellevant del balanç del 2014 és el fet que durant l’any, la pàgina web del Kursaal ha rebut 179.462 visites, i les entrades venudes per internet ja arriba al 44%. En aquest sentit, cal destacar la venta, en només 20 minuts, de 700 abonaments del primer semestre; de totes les entrades del concert de Sergio Dalma també en 20 minuts; i de totes les del concert de Manel que es van exhaurir en tal sols 14 minuts.

D’altra banda, l’Associació Professional de Representants, Promotor i Mànagers, va reconèixer el Kursaal amb un Premi ARC, guardó anual per a la millor programació musical de teatre.

Finalment, pel què fa a la programació del primer semestre del 2015, ja s’han exhaurit les entrades per les funcions de “El llarg dinar de Nadal” i “Sergio Dalma”, que ja s’han presentat; així com les sessions de demà i demà passat dels Gossos. D’altra banda, s’han programat noves funcions de “La ratonera” i de “La gran ilusión” del Mago Pop ja que, a part de les tres funcions que ja es van poder veure l’1 de novembre passat, de moment hi ha cinc funcions programades pel mes d’abril que pràcticament ja estan exhaurides.

Durant aquesta nova temporada que comença passaran pel Kursaal més de 60 espectacles per a tots el públics; s’estrenarà la segona producció conjunta del Kursaal i Kids&Us, “Jan&Júlia: let’s go càmping”; i també la producció d’Els Teatres Amics, “Vilafranca, un dinar de Festa Major”, que s’estrenarà el 19 de febrer a Vilafranca del Penedès, una producció d’11 actors que es podrà veure a 6 ciutats de fora de Barcelona en un total de 19 funcions.

Switch to mobile version