Autor Societat
13 Gener 2015 a 16:30

Comencen els treballs d’enderroc de la Pista Castell

L’espai integrarà el Parc de Puiterrà en la ciutat

L'Alcalde de Manresa visitant avui l'antic pavelló de Pista Castell

L’Alcalde de Manresa visitant avui l’antic pavelló de Pista Castell // Imatge del web de l’Ajuntament de Manresa

L’Ajuntament de Manresa comença les obres d’enderroc del pavelló de la Pista Castell amb l’objectiu d’aconseguir una major integració del parc de Puigterrà dins del nucli urbà, i millorar així la continuïtat d’aquesta zona verda amb el seu entorn. Amb la demolició del conjunt edificat que formen el pavelló i l’edifici de vestidors, oficines i serveis higiènics s’obtindrà el sòl necessari per millorar les condicions d’accessibilitat i visibilitat d’aquesta zona.

Construïda el 1966, la Pista Castell s’aixeca sobre un solar de 1.420 m2 de superfície, format per un pavelló cobert i una pista de bàsquet exterior, a més d’un edifici de serveis annex que allotja unes oficines, vestidors i serveis públics. Va ser la seu del CB Manresa fins al novembre de l’any 2000, moment en què els propietaris privats de l’equipament el cedeixen a l’Ajuntament. L’activitat basquetbolística es va mantenir fins a la finalització de les obres del Complex del Vell Congost, que posteriorment acolliria també les activitats del Club de Gimnàstica del Bages (EGIBA) que es feien en aquest mateix equipament esportiu.

Valentí Junyent, alcalde de Manresa i regidor d’Esports, ha manifestat aquest matí, durant una visita a la zona, que “finalment ja es pot dur a terme aquest enderroc i procedir a la millora de l’espai”. Junyent ha emfatitzat que “mantenir l’estructura és un perill i que l’actuació es fa ara després d’aconseguir totes les garanties estipulades”.

L’arquitecte municipal, Ramon Nieto, ha explicat que “per dur a terme aquesta acció s’ha valorat que el conjunt edificat de la Pista Castell presenta un estat de conservació molt deficient, i no reuneix uns requisits mínims de seguretat i higiene. A més a més, la poca qualitat de la construcció original tampoc no permet, de forma realista, la seva rehabilitació”. D’acord amb aquests condicionants i sumant-hi el fet que el vell pavelló ja no acull activitats esportives, donat que aquestes activitats s’han traslladat al Complex del Vell Congost, s’ha considerat que la millor opció és l’enderroc.

Josep Claret, en representació de l’empresa Vilà Vila que porta a terme l’enderroc, ha assegurat que els treballs en la seva totalitat “està previst que durin entre tres setmanes a un mes”.

Per la seva banda, Nieto ha exposat que en realitat aquest enderroc es portarà a terme en cinc fases:

  1. Es protegirà la zona afectada i els elements públics i edificacions. Per això es col·locarà una tanca de protecció i s’anul·laran els subministraments d’aigua, electricitat, etc.
  2. Es farà la desconstrucció de tots aquells elements i materials que es volen reutilitzar o reciclar, a excepció dels materials petris (obra de fàbrica, formigons i revestiments). Així es desmuntaran portes, finestres, elements reutilitzables de la instal·lació elèctrica, tubs de lampisteria, etc.
  3. Abans de procedir a l’enderroc generalitzat, es retiraran les plaques de fibrociment existents a la coberta i façana del pavelló. Aquesta activitat es realitzarà en exclusiva, prohibint l’accés a l’obra a tot el personal no especialitzat, ja que el fibrociment, que és una barreja de ciment Portland i amiant que s’utilitzava en la construcció en l’època dels anys setanta, quan es trenca o es desgasta es poden alliberar fibres d’amiant a l’entorn, ser respirades i introduir-se al pulmó, amb el risc de produir diverses malalties com el càncer de pulmó.
  4. S’enderrocarà l’estructura metàl·lica del pavelló. Es començarà retirant el cel ras i tots aquells elements que pengin de l’estructura, a més de les corretges metàl·liques.
  5. Un cop retirats tots els elements reutilitzables o reciclables, s’iniciarà la demolició dels forjats de coberta i altell de l’edifici d’oficines i vestidors. Posteriorment, es farà servir maquinària pesada, per a demolir tots els tancaments perimetrals i les divisòries interiors, així com una de les grades del pavelló.

Segons assegura el consistori, tot el procés es farà seguint les normatives reguladores establertes per aquest tipus de processos i garantint al màxim la seguretat dels vianants i els treballadors de l’obra; i en acabat es tancarà el solar.  El projecte per a després de l’enderroces farà en un moment posterior, ja que encara s’ha de dissenyar i se li ha de consignar una partida pressupostària” ha especificat aquest matí l’alcalde de Manresa.

Switch to mobile version