Autor Cultura
23 Desembre 2014 a 11:30

Manresa convertirà espais del Centre Històric en una mostra d’art, moda i disseny

D’acord amb el projecte BaHiMA

 Projecte BaHiMa centre historic

Projecte BaHiMa centre historic // Imatge del web manresa.cat

L’Ajuntament de Manresa, la Diputació de Barcelona i la Taula d’Arts Visual van presentar ahir al migdia, el projecte BaHiMA. Una iniciativa que té per objectiu donar oportunitats als joves creadors, millorar els locals buits i cercar noves idees amb negocis sostenibles. Així, Manresa convertirà espais del Centre Històric de la ciutat en una mostra d’art, moda i disseny.

La presentació va anar a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós; la gerent dels Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona, Maria Dolors Portús; la coordinadora del projecte BaHiMa, Esther Boniquet; i la presidenta de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, Roser Oduber.

Calmet es va mostrar satisfet amb un projecte “atractiu que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Taula d’Arts Visuals”. El regidor va afegir que amb aquesta iniciativa es “pretén sumar esforços per donar vida al Centre Històric, dinamitzant tot aquest entorn amb propostes dels artistes”. Igualment, Silvia Gratacós va explicar que “hi haurà set locals desocupats situats al carrer Sobrerroca, Sant Miquel i Plaça Major on els artistes podran presentar els seus treballs i que permetrà redescobrir aquests nous espais amb una utilitat més cultural”. La regidora confia en què aquest projecte tingui èxit i “es pugui consolidar en el temps”.

Per la seva banda, Boniquet va manifestar que “el concepte de BaHiMa és una tendència a l’obertura d’espais en un curt temps per activitats comercials, en aquest cas promoció econòmica i art”. Per la coordinadora del projecte “és un sistema de màrqueting experimental que permet fer les combinacions i activitats més inimaginables i generar sensacions involucrant els clients i visitants”. Finalment, Maria Dolors Portús va destacar el suport de la Diputació de Barcelonaa aquesta iniciativa que té una línia d’acció transversal de renovació i innovació social”. La gerent dels Serveis de Cultura va reconèixer la iniciativa de municipis com el de Manresa per “fomentar l’ús temporal d’espais no utilitzats i dotar-los de contingut cultural i artístic”.

L’èxit temàtic se centra en els cinc sentits

Roser Oduber va informar que hi haurà diversos espais buits dels carrers Sobrerroca, Sant Miquel i Plaça Major on artistes de primer nivell ” presentaran les seves creacions i projectes durant els caps de setmana dels mesos gener, febrer i març. Aquestes intervencions giraran sobre l’eix temàtic dels sentits. Així al gener es dedicarà al tacte; el febrer a l’oïda i la vista; i el març al gust i a l’olfacte.

Els dies 15, 16 i 17 de gener BaHiMa arrencarà amb el Projecte Sensorial de l’Art / Sensorial Art Store. Durant aquests dies hi haurà quatre locals on es desenvoluparan activitats culturals, intervencions artístiques, exposicions, accions i performances.

Oduber va anunciar que als espais seleccionats s’hi exposarà, el treball fotogràfic de Josep Morral, una activitat de vídeo i música de percussió (bastoners) a càrrec d’Antonio Clavijo (Primo Gabianno), una intervenció artística, escenogràfica i de pintura de Txema Rico i un treball escultòric del prestigiós artista Carles Piera Claramunt.

Suport de la Diputació i protagonisme de la Taula d’Arts Visuals

Aquesta iniciativa s’emmarca dins el projecte REFILL- Pop up cultural spaces  impulsat per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’oferir a les ciutats, l’oportunitat d’apropar-se a l’art contemporani, esperonar usos culturals pels espais del centre històric i participar en la definició i revitalització del sector.

El projecte a Manresa ofereix la possibilitat als artistes de mostrar les seves creacions i reflexions al públic en espais inusuals, abandonats o infrautilitzats a preus econòmics. També contribueix a fer créixer l’estima dels manresans pel Centre Històric,  afavoreix el benestar dels veïns així com l’autoestima del barri i valora el patrimoni històric d’aquest espai singular de la ciutat de Manresa.

Per al comissariat de les actuacions artístiques que es duran a terme es compta amb la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), una entitat que engloba entitats d’aquest sector i amb una clara voluntat de treballar per l’art contemporani.

L’ Ajuntament de Manresa dóna suport a aquesta entitat des dels seus inicis, i en aquest projecte és un soci col·laborador imprescindible per tal d’oferir continguts artístics de qualitat. La TAV-CC està formada pel Cercle Artístic de Manresa, FotoArt Manresa, Cine Club Manresa, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç, Cercle Artístic del Moianès, Àrea d’Art del Grau d’Educació Infantil de la FUB, Associació Acné de Cardona, El SAC Art i Creació de Santpedor, Quaderns de Taller i Llibres Artesans.

Switch to mobile version