Autor Cultura
5 Desembre 2014 a 16:30

El Museu Comarcal inaugura la sala Antoni Viladomat i Manalt

El MNAC ha fet un cessió de 12 obres de l’autor barroc

antoni viladomat

Antoni Viladomat ja té una sala al Museu Comarcal // Imatge cedida per l’Ajuntament de Manresa

 El Museu Comarcal de Manresa va inaugurar ahir el nou espai dedicat a Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755) gràcies al dipòsit de 12 obres cedides pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). L’acte va servir per visualitzar la signatura del conveni de cessió de les obres del pintor barroc a la ciutat entre l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent i el director del director del MNAC, Pepe Serra.

El dipòsit de les 12 obres de Viladomat, un dels pintors barrocs més importants de Catalunya i d’Europa i coetani dels catalans a l’època de la Guerra de Successió, és el punt de partida per futures activitats conjuntes entre els dos museus integrats a la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i posada en marxa a l’octubre pel Museu Nacional.

A aquest acte també es va presentar la Miscel·lània “Manresa, de la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran” que recull les obres que s’han publicat arran del Tricentenari i que va servir per donar per tancada la Commemoració del Tricentenari a la ciutat, que s’ha celebrat al llarg de tot l’any amb l’objectiu de recordar els fets històrics i les seves conseqüències per donar-los a conèixer a la ciutadania manresana.

En aquest sentit l’alcalde Valentí Junyent va reclamar que “cal que la gent cregui en el territori i vulgui descentralitzar àmbits com ara l’art, arreu d’un país” perquè, va afegir “hi ha ciutats amb infraestructura, personal i talent per fer-ho i és una manera de mostrar i divulgar la cultura a tot el territori”.

En la mateixa línia es va expressar també el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, per a qui “nacional significa país, i per tant, quan una obra s’exposa al Museu Comarcal de Manresa també s’està exposant al Museu Nacional d’Art de Catalunya.” Va afegir que “Manresa té un projecte molt sòlid entorn de l’art barroc, i quan des del MNAC s’explicava el projecte descentralitzador i la creació recent de la Xarxa de Museus d’art de Catalunya, Manresa va sumar-s’hi ràpidament”.

Per la seva banda el director del Museu Comarcal de Manresa, Francesc Vilà, va explicar que “gràcies a aquesta col·laboració, el museu es consolida en l’objectiu de ser un referent de l’art barroc català. Explicar la Catalunya de l’època moderna, aquest espai cronològic que va entre l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat i la fi de l segle XVIII, és un dels objectius principals del programa d’exposició del museu. En aquest sentit, el museu acull una de les millors col·leccions d’escultura policromada catalana de l’època del barroc i actualment treballa per millorar la presència de pintures. Amb el dipòsit d’aquestes obres d’Antoni Viladomat, el museu guanya especial rellevància amb peces pictòriques”.

Amb motiu del Tricentenari també cal destacar altres iniciatives que s’han produït a la ciutat. Per exemple l’edició de la 12a Miscel·lània d’Estudis Bagencs del Centre d’Estudis del Bages, amb el títol “De la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran”; o la jornada d’estudis que es va fer al juliol de 2011 amb el títol “Estat de la recerca històrica a l’entorn de la Guerra de Successió a Manresa i el Bages”.

L’acte d’ahir es va tancar amb la interpretació de peces e Pla i Vivaldi a càrrec dels alumnes del Conservatori Professional de Música de Manresa.

Switch to mobile version