Autor Política
23 Desembre 2014 a 16:30

Centenars de persones responen a la crida de l’Assemblea a autoinculpar-se pel 9N

El TSJC va admetre ahir una querella contra Mas

ANC

El cartell de l’Assemblea que explica als ciutadans com autoinculpar-se // Imatge cedida per l’ANC

L’arquitectura judicial de l’Estat arremet contra el president Mas per haver organitzat el procés participatiu del 9 de novembre i l’Assemblea Nacional Catalana no es vol quedar de braços plegats. Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va admetre a tràmit la querella presentada per la Fiscalia catalana en contra d’Artur Mas i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Per respondre-hi, l’ANC ha fet una crida a tots els ciutadans que van votar el 9N perquè s’autoinculpin.

La mobilització ha començat aquest matí al davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A les dotze del migdia, centenars de persones, acompanyats per diversos membres del secretariat de l’Assemblea, s’han manifestat en contra de la judicialització del procés sobiranista. Els assistents han omplert uns fulls d’autoinculpació facilitats pels organitzadors de la protesta i els han entregat al registre del Tribunal com a gest per reclamar ser corresponsables de la celebració del procés participatiu del passat 9 de novembre.

Entre els participants a la cita hi havia líders polítics destacats, com el cap de l’oposició, Oriol Junqueras, o Josep Rull, coordinador general de Convergència Democràtica. Tots ells han reclamat el seu dret a expressar-se lliurement a les urnes i han criticat la judicatura espanyola per la inculpació de membres de l’executiu català. “Si ataquen el govern per defensar la democràcia, ens ataquen a tots”, ha etzibat el líder republicà a les portes del TSJC.

La imatge de persones fent cua a l’entrada dels jutjats s’ha repetit arreu de Catalunya. Una trentena de persones han fet al mateix a Lleida i Tarragona. A Girona, s’han aplegat un centenar de ciutadans per registrar la seva inculpació. A Sabadell, Manresa o Vic s’han vist escenes semblants, tot i que la principal afluència de manifestants s’ha concentrat a les dependències judicials de Barcelona.

Els organitzadors de la campanya han dissenyat un cartell informatiu en què s’explica com un ciutadà es pot autinculpar per haver participat a la consulta. El procés consta de tres passos: imprimir la butlleta de votació i omplir-la, portar-la al jutjat de guàrdia més proper amb el DNI perquè quedi registrat i compartir l’acció de protesta a través de les xarxes socials amb el hastag #autoinculpacions9N. Segons els advocats de l’ANC, és probable que les persones que s’autoinculpin rebin una citació judicial per confirmar el registre, però descarten que se’ls imputi cap delicte.

La querella de la fiscalia contra el president Mas i les conselleres Ortega i Rigau els acusa d’un delicte de desobediència, ja que van organitzar la consulta malgrat que el Tribunal Constitucional l’havia suspès. També els imputa altres càrrecs, com malversació de fons públics, prevaricació o usurpació de funcions. Si els jutges els consideressin culpables d’aquests delictes, es podrien enfrontar a penes d’entre tres mesos i deu anys d’inhabilitació i, fins i tot, a una pena de presó.

“No s’entén que em portin davant els tribunals per posar les urnes el 9N i permetre que els ciutadans exercissin un dret democràtic”, va dir ahir el president, minuts després que es conegués l’admissió a tràmit de la querella. L’Assemblea assegura que tampoc entén com es pot portar als jutjats un procés democràtic i per això ha posat en marxa mobilitzacions a diversos punts del territori en contra de la decisió del TSJC.

Amb la campanya d’autinculpacions, l’ANC vol denunciar “la manca de garanties democràtiques de l’Estat Espanyol perquè impedeix als ciutadans opinar lliurement i persegueix els representants que hi han contribuït”. A més, la organització independentista acusa el govern espanyol d’haver liquidat la separació de poders “instrumentalitzant la justícia de forma vergonyosa”.

Switch to mobile version