Autor Sanitat
5 Desembre 2014 a 16:00

Aquest cap de setmana llarg cal extremar precaucions a la muntanya

Ho recomanen els Bombers de la Generalitat

Esquiant

Esquiant // Imatge del web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC)// Imatge del web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC)

Davant la proximitat de dates festives, que permetran l’accés i la realització d’activitats a l’aire lliure i a la muntanya, els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions i seguir els consells bàsics per gaudir de l’experiència amb seguretat, ja que es preveu una notable baixada de les temperatures que, sense ser extremes,   condicionaran de manera notable les activitats.

Des de la direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, es recomana que abans de començar l’activitat, les persones s’informin de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps, sobretot del perill d’allaus. Que es planifiqui bé el recorregut i la durada les l’activitat, que qui vagi sol, informi algú del recorregut i durada previst.  Que es porti  l’equipament i el material adequat a l’activitat en especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric. És molt  recomanable disposar d’un Arva, un aparell localitzador de víctimes en allaus.

Durant l’activitat es recomana què, si s’hi va en grup, es mantingui el contacte amb la resta de companys, es tingui cura a l’hora de traçar la ruta per evitar provocar una allau o quedar-hi atrapats, que es fixin bé uns punts de referència en el recorregut per orientar-se, fer cas als avisos i a les senyalitzacions, hidratrar-se bé i alimentar-se amb aliments energètics, si se sent molt fred no deixar de caminar i no passar per zones prohibides alhora d’esquiar.  

I en el cas que es fes de nit, és recomanable mantenir la calma, seguir la ruta prevista si es pot, i,  si s’està perdut o desorientat, i no es pot comunicar la situació amb ningú, es recomana buscar  un lloc arrecerat i esperar els equips d’emergència.

En cas d’accident també es recomana que es mantingui la calma i es truqui al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils sense saldo. Cal ésser molt precisos amb el missatge que transmeti i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.

I en el cas de quedar atrapats per una allau, s’ha d’intentar fugir-ne pel lateral més pròxim o bé adoptar la posició d’una bola i quan es noti que l’allau s’ha aturat intentar separar els braços dels colzes i els genolls i fer-se un espai per respirar millor.

Switch to mobile version