Autor Societat
20 Novembre 2014 a 17:00

L’edifici 1 de la plaça Bages no serà enderrocat

El jutjat accepta el conveni que evita l’enderroc de l’edifici

Valentí Junyent, alcalde de Manresa, i Antoni Llobet, portaveu del govern municipal // Imatge del web de l'Ajuntament de Manresa

Valentí Junyent, alcalde de Manresa, i Antoni Llobet, portaveu del govern municipal // Imatge del web de l’Ajuntament de Manresa

La titular del jutjat d’instrucció número 10 de Barcelona va comunicar ahir a l’Ajuntament de Manresa que accepta el conveni que evita l’enderroc de l’edifici número 1 de la plaça Bages. La sentència, dictada el 15 de febrer de 2002 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha estat derogada per la titular, després d’acceptar els termes de l’acord entre l’Ajuntament de Manresa i el veí que havia interposat el plet judicial per salvar l’edifici.

El conveni, signat el 10 de juny de 2014, va ser aprovat 9 dies després i plantejava una sèrie d’alternatives per tal d’evitar l’enderroc d’un edifici on viuen 8 famílies. Al mateix temps suposava un important estalvi de finances municipals que podria haver superat els 3 milions d’euros. El conveni contempla la signatura d’una opció de compra de dues finques d’un solar annex a l’edifici afectat: una de 44 m2 valorada en 140.564 euros, i una altra de 40 m2 valorada en 127.936 euros. Amb la condició que l’opció de compra només s’executaria en el cas que el jutjat acceptés la proposta que se li planteja, cosa que ha succeït.

Valentí Junyent, alcalde de Manresa i Antoni Llobet, portaveu del govern municipal, van informar ahir al migdia que l’enderroc no era viable per causes materials i tampoc era possible fixar la indemnització corresponent “ en els termes acordats en el conveni subscrit per les parts”. Junyent va qualificar la sentència definitiva com “una molt bona notícia per als veïns i per a la ciutat”. En la seva opinió, “tanca una de les qüestions més delicades que ens vam trobar en arribar al govern de la ciutat l’any 2011”. Igualment, va afegir que aquesta resolució positiva “no ha estat ni fàcil ni ràpida”, raó per la qual “és necessari fer molts agraïments”.

Per la seva banda, Antoni Llobet ha explicat que el 15 de gener de 2013 l’Ajuntament de Manresa va rebre una sentència “que ens deia que ja no hi havia camp per córrer i que calia enderrocar l’edifici” i que “a partir d’aquell moment es va començar a treballar per buscar solucions, per gestionar els interessos de la ciutat, i mirar de posar-nos tots d’acord i evitar el desastre”. Segons Llobet amb la sentència “s’han complert els objectius que ens van proposar. El primer objectiu era evitar que les vuit famílies de la Plaça Bages haguessin de marxar. Segon, que la solució fos avantatjosa per les finances municipals, per que són els diners de tots i, finalment, demostrar un estil de govern que vagi enfocat a la resolució de problemes i demostri que la via de l’acord era possible”.

El fet que el jutjat hagi acceptat aquesta proposta representa un benefici per als veïns que hi viuen, i que no hauran de marxar de casa seva ni veure alterada la seva vida; a més, no es destruirà un bé material que també té un valor econòmic.

 

Switch to mobile version