Autor Sanitat
28 març 2017 a 15:00

Com es pot millorar la comunicació entre els professionals de la salut i els pacients?

0 Flares 0 Flares ×
Imatge Web UPF

Imatge Web UPF

 Com millorar la comunicació entre els professionals de la salut i els pacients és a la base d’una jornada i un workshop, organitzats pels grups de recerca IULATERM (Institut de Lingüística Aplicada), de la Universitat Pompeu Fabra, i PSiNET (Psicologia, Salut i Xarxa), de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que se celebraran els dies 23 i 24 de març als campus del Mar i del Poblenou de la UPF, respectivament.

Aquestes dues activitats acadèmiques s’emmarquen en el projecte “Junts. Superant barreres socioeducatives i afavorint l’alfabetització en salut: intervenció sobre les interferències i dificultats de comprensió d’informació i documentació dirigida a famílies d’infants afectats per malalties minoritàries” (RecerCaixa Junts).

Aquest projecte, que ara es troba just a la meitat del seu recorregut, el porten a terme els grups de recerca IULATERM i PSiNET, i compta amb el finançament de la convocatòria RecerCaixa 2015, un programa finançat per l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració de l’ACUP.

La jornada “Healthcom’17. Comunicació, Llenguatge i Salut. Implicacions en la pràctica assistencial i apoderament del pacient crònic”, i el workshop “TIC, Terminologia i Salut. La tecnologia al servei de al comunicació amb i entre els pacients”, varen tenir lloc, respectivament, els dies 23 de març, a la Sala Josep Marull de l’edifici annex Doctor Aiguader del Campus Universitari Mar, i l’endemà, 24 de març, a  l’aula d’informàtica 54.003 de l’àrea de Tallers del campus del Poblenou.

Una jornada per trencar barreres comunicatives i empoderar el pacient

Healthcom’17. Comunicació, Llenguatge i Salut  és una jornada que va plantejar un dels reptes del segle XXI, com és implicar el pacient en la presa adequada i equitativa de decisions sobre la seva salut i tractament de la seva malaltia. Aquest fet requereix que les persones comprenguin la informació que els arriba dels professionals, a partir de coneixements i competències que els ajudin a entendre i aplicar la informació.

La inauguració de la jornada va tenir lloc el 23 de març, presidida per Jaume Casals, rector de la UPF, i amb la presència de Marta Aymerich, vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la UPC; Jordi Cruz, delegat de la Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER) a Catalunya, i Mercè Lorente, professora del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge i directora del Grup de Recerca IULATERM de la UPF.

Seguidament, la conferència inaugural “Estrategias de tratamiento de la información para empoderar a especialistas y pacientes”, a càrrec de Daniel Roberto Luna, cap del Departament d’Informàtica en Salut de l’Hospital Italiano de Buenos Aires. El programa es va completar amb la ponència “La alfabetización en salud: una herramienta clave para promover el autocuidado en el ciudadano del siglo XXI”, a càrrec de María Virtudes Pérez-Jover, professora de la Facultat de Psicologia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx; i dues taules rodones.

A la trobada, que vol motivar un diàleg interdisciplinari entre professionals de la salut, els professionals de la comunicació i del llenguatge, i pacients, es va debatir sobre les dificultats que impedeixen una bona comprensió de textos i es posaran sobre la taula els objectius i desafiaments que condueixin cap a l’apoderament progressiu del pacient i l’augment de la seva qualitat de vida.

Entre els participants a les taules rodones destaca la presència de diversos professors de la UPF, investigadors del projecte RecerCaixa Junts, com ara M. Teresa Cabré, catedràtica de Terminologia i presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, que participarà a la taula “Secuelas de una comunicación no satisfactoria entre profesionales y pacientes”, (11.30 h), i Josep Eladi Baños, catedràtic de Medicina, que prendrà part en la taula “Caminos para empoderar a los pacientes con una enfermedad crónica”, moderada per Mercè Lorente (IULA-UPF), a les 15.00 hores. La clausura de la jornada (18.30 hores) anirà a càrrec de Rosa Estopà (IULAERM-UPF) i Manuel Armayones (PSiNET-UOC), investigadors principals del projecte RecerCaixa Junts.

Mostra de l’interès transversal que ha suscitat aquest esdeveniment és que prop de 225 persones  es van inscriure, i van esgotar les places disponibles. Entre els col·lectius d’inscrits, destaquen els professors i estudiants universitaris, metges, investigadors, i professionals com ara psicòlegs, traductors, filòlegs, lingüistes, periodistes i administratius, entre moltes altres persones dels àmbits sanitari, humanístic i comunicatiu.

Com fer comprensible la terminologia mèdica als pacients

L’endemà, 24 de març, el campus del Poblenou va acollir el workshop “TIC, terminologia i salut. La tecnologia al servei de la comunicació amb i entre els pacients”. Inclouent dues parts: una primera, amb el taller “Gestió sobre la terminologia Mèdica als hospitals”, a càrrec de Dr. Daniel Roberto Luna, cap del Departament d’Informàtica en Salut de l’Hospital Italiano de Buenos Aires.

En una segona part, es van presentaran diversos projectes que plantegen, des de diferents perspectives, reptes relacionats amb els textos i les comunicacions en l’àmbit sanitari, i que intenten acostar la informació sanitària a les persones i afavorir una comunicació més fluïda.

Es tractà dels projectes següents: Deseasemaps, Comunitat virtual de supervivents de càncer de Mama de l’Hospital de Bellvitge, l’APP XEMIO (Fundació ISIS), el projecte RecerCaixa Junts; Eines per a la codificació ASHO i el projecte DEMCAT.

Aquest workshop volia deixar palès que la terminologia mèdica és un dels principals obstacles de la comunicació entre els professionals de las sanitat i els professionals i pacients. Els termes mèdics poden acabar sent semànticament obscurs, polisèmics, poc precisos, i fins i tot, connotats pejorativament.

Més de vuitanta persones inscrites, entre les quals estudiants i professors universitaris, metges, investigadors, traductors i infermers, van exhaurir les places per participar en aquest workshop

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×