Autor Cultura
5 gener 2015 a 17:00

Els Pastorets de Balsareny acomiaden les festes amb una actuació diumenge

0 Flares 0 Flares ×

Hi participen un centenar d’actors

Pastorets Balsareny

Una fotografia d’arxiu d’una de les representacions dels Pastorets de Balsareny // Imatge cedida pels Pastorets de Balsareny

Els Pastorets de Balsareny, que amb una dècada de representacions a l’esquena s’han convertit en un clàssic de les festes nadalenques, s’acomiaden del Nadal amb una darrera representació. El proper diumenge, a dos quarts de 6 de la tarda, l’agrupació teatral tancarà una nova temporada d’actuacions amb una funció a la Sala Sindicat del poble. En total, durant aquestes festes s’hauran fet quatre representacions: dues al desembre i dues al gener. El preu de les entrades oscil·la entre els 4 i els 8 euros.

Els Pastorets de Balsareny tenen una llarga història al darrere. Més de 300 socis de l’entitat que els organitza fan possible que, any rere any, el projecte tiri endavant. A dalt de l’escenari, un centenar d’actors professionals i amateurs representen aquest clàssic del teatre català, que va arribar a Balsareny a principis del segle passat de la mà del grup del Centre Catòlic. Després d’un recorregut tumultuós per culpa de la Guerra Civil i els anys de postguerra, la tradició de representar els Pastorets es va recuperar el 2002. En aquesta nova etapa, l’entitat teatral ha sumat gent jove a l’equip per mantenir la tradició i fins i tot ha creat un Esbart de Dansaires dividit per edats.

Els Pastorets de Balsareny segueixen l’obra clàssica de Folch i Torres. La història dels dos pastors que s’assabenten del naixement de Jesús i viatgen a Betlem per conèixer-lo i venerar-lo malgrat els impediments del malèvol Satanàs, va arrelar als escenaris populars de Catalunya ja al segle XVI, tot i que no es va consolidar fins al XIX. El 1916, la ploma de Josep Maria Folch i Torres va donar-los un nou baix més divertit i familiar i els va consolidar com una obra de referència durant les festes de Nadal a Catalunya.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×