Autor Cultura
27 desembre 2014 a 16:00

El conseller Vila presenta l’exposició Catalunya Ciutat(s)

2 Flares 2 Flares ×

Sobre la relació de les persones, el paisatge i l’urbanisme

El conseller Santi Vila presenta Catalunya Ciutat(s)

El conseller Santi Vila presenta Catalunya Ciutat(s) // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presentar el passat dimarts 23 de desembre l’exposició Catalunya Ciutat(s) al Museu Marítim de Barcelona. La mostra barreja l’art i l’urbanisme a través d’obres de diferents suports tècnics d’artistes com Perejaume, Marcelí Antúnez o Joan Fontcuberta.

L’exposició, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, es podrà visitar fins el 26 d’abril de 2015. Catalunya Ciutat(s) recorre el desplegament de la complexitat humana, urbana i paisatgística de Catalunya des del Noucentisme, tot reflexionant sobre nous paradigmes de futur. La mostra s’inclou dins els actes del centenari de la Mancomunitat de Catalunya i del Tricentenari de Catalunya – 1714 i està comissariada per l’arquitecte Roger Subirà.

Catalunya Ciutat(s) disposa del suport d’una desena d’entitats culturals i socials de Catalunya i té dos eixos de rellevància a part de l’expositiu. Per una banda, el cicle de debats que comptarà amb figures destacades del panorama cultural i social. Per l’altra, les activitats educatives gratuïtes adreçades a escolars de primària, secundària i batxillerat.

La mostra, articulada pels artistes Jesús Galdón i Jordi Tolosa juntament amb l’estudi Bis dixit, fa un recorregut pel desplegament del fet urbà al territori català, començant al Noucentisme i projectant-se al futur. L’exposició recull una nova sensibilitat que aposta per recuperar, des del món urbà, el contacte i els valors del món rural i natural. Per fer-ho possible, Catalunya Ciutat(s) se serveix d’obres en diferents suports tècnics, des d’escultura a vídeoart, passant per la pintura, la fotografia i el dibuix o les maquetes arquitectòniques.

L’exposició s’emmarca en la celebració del centenari de la creació de la Mancomunitat, que representa posar la cultura a l’eix de la construcció del país i l’inici dels estudis territorials al Principat. S’ha escollit aquest punt de partida en comptes d’un anterior perquè obeeix a que l’actual configuració del país beu del procés industrialitzador que es va produir en aquell moment.

Partint de la modernitat, la mostra fa una radiografia de l’estat actual de Catalunya des del punt de vista de la percepció de les persones sobre el seu entorn, el paisatge, l’estructura de les ciutats i les infraestructures. És, per tant, una exposició amb una visió positiva, que aposta per un nou punt de vista cap el futur que obre un gran ventall de possibilitats i oportunitats.

Catalunya Ciutat(s) ocupa un total de 600 m2 i s’estructura en quatre zones. La primera és El somni noucentista, un espai on s’explica com apareix una corrent de pensament basada en el classicisme i on s’introdueixen criteris científics d’anàlisi i es crea el concepte de territori en l’àmbit català. Per altra banda, l’espai Catalunya Ciutats narra la configuració de Catalunya com un sistema de ciutats mitjanes connectades en xarxes i vinculades a grans eixos d’infraestructures, amb Barcelona i la seva àrea metropolitana al capdavant. En el tercer espai, Llums i ombres de la modernitat, s’exposa la ciutat com a estructura hegemònica d’organització de la humanitat a nivell mundial que posa sobre la taula un seguit de reptes (l’efecte homogeneïtzador de la globalització, la viabilitat de les ciutats, etc.). Finalment, el quart espai, Un nou paradigma, es projecta cap al futur, acostant el visitant al nou paradigma que s’endevina, en forma d’una relació més harmònica, entre la ciutat i la natura.

La mostra Catalunya Ciutat(s) es completa amb un cicle de cinc debats, que se celebraran entre els mesos de gener i març del 2015 i seran de diferents àrees temàtiques: País, paisatge i futur (20 de gener); Ciutat, territori. Territori, ciutat (10 de febrer); Els espais de la vida quotidiana. Cultura, art, hàbitat i lloc (17 de febrer); Nous mapes, noves arquitectures, nous imaginaris (31 de març) i L’arquitectura com a territori de la història (a principis de març).

Pel que fa a les activitats educatives i les visites a l’exposició, s’han previst un centenar de visites escolars i una cinquantena per part de particulars. L’activitat tindrà una durada d’1 hora i 15 minuts i serà gratuïta amb reserva prèvia. Quant als horaris, les visites seran de dilluns a divendres a les 10h, a les 11h 30min, a les 15h i a les 16h 30min.

2 Flares Twitter 1 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×